Külföld

Több mint 20 ezer migráns veszett a tengerbe 2014 óta

Egyik hajó a másik után szenved hajótörést a Földközi-tengeren, ahol 2014 óta több mint 20 ezer ember vesztette életért az átkelés során – derült ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet adataiból.

Több mint 20 ezer migráns veszett a tengerbe 2014 óta
Migránsokat mentenek a Földközi-tengeren
Fotó: FETHI BELAID / AFP

Az Euronews híradása szerint a migránspárti szervezetek továbbra is az európai kormányokat bírálják, amelyek – mint mondják – nem tesznek meg mindent a menekültek biztonságos áthajózása érdekében. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is a kutató-mentő egységek megerősítését szorgalmazza.

„Nagyon fontos a kutató-mentő egységek megerősítése, a kapacitások, képességek kiegészítése. Ezt az uniós országoknak elő kell segíteniük” – jelentette ki Matt Saltmarsh, a szervezet szóvivője a riportban.

Ezek után azt fejtegette, hogy „a migránsok túlnyomó többsége haza akar menni, ezért meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy hazatérjenek.”

De miért jönnek Európába, ha utána egyből haza akarnak menni? És miért épp innen akarnak visszafordulni? – ezeket a kérdéseket az Euronews nem tette fel az ENSZ főbiztosságának.

Kapcsolódó írásaink