Külföld

Brutális válság felé tart Amerika?

Egy vezető közgazdász és költségvetési szakember arra figyelmeztetett, hogy évek óta nem látott gazdasági válságra lehet számítani, és rámutatott, hogy a Biden-kormány politikája mennyire költséges az átlagos amerikai háztartások számára – közölte a Fox News.

Brutális válság felé tart Amerika?
Joe Biden
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Artur Widak

„Ez egy olyan általános humántőke-válság, amilyet évtizedek óta nem láttunk” – mondta Casey Mulligan, a Chicagói Egyetem professzora, a Fehér Ház Gazdasági Tanácsadói Tanácsának korábbi vezető közgazdásza a Fox & Friends pénteki műsorában.

A Mulligan által készített, az Obama-, a Trump- és a Biden-kormányzat költségvetési hatásait összehasonlító friss jelentés adatai szerint az amerikai háztartásoknak 10 000 dollárnyi többletköltséggel kell szembenézniük, főként az üzemanyag-fogyasztási és a károsanyag-kibocsátási előírások miatt.

A szakértő szerint két egymást követő Trump-kormányzat nyolc éve alatt egy az átlagos amerikai háztartás 21 000 dollárt takaríthatott volna meg.

„A munkavállalók nem tudnak olyan produktívak lenni, mint korábban. A bérek nem tartanak lépést az inflációval” – sorolta a problémákat Mulligan.

Ha Biden szabályozási költségei a jelentés szerint a jelenlegi ütemben emelkednek tovább, akkor az amerikai háztartások hatvanezer dollár veszteséggel számolhatnak, ha az elnököt újraválasztják, és kitölti második ciklusát.

Mulligan azt állította, hogy az energiapolitikán kívül más végrehajtási rendeletek és ügynökségi szabályalkotás is szerepet játszik a potenciális többletköltségekben.

A jelentés azt is megjegyzi, hogy mindezt súlyosbíthatja a stagnáló gazdasági növekedés, az alacsony termelékenység és a fennmaradó inflációs nyomás.

„Trump elnök olyasmit tett, ami először fordult elő az amerikai történelemben: költségvetésük volt a szabályozóknak” – mondta Mulligan, hozzátéve: „Ő az üzleti életből érkezett, és nincs üzletember, aki úgy vezeti a vállalkozását, hogy ne lenne költségvetése a vezetőinek.”

„Így hát minden szabályozójának adott egy költségvetést, és ezért elképesztő eredményeket láttunk. Megszüntették a régi szabályozásokat, megszüntették a felesleges szabályozásokat, és újakat hoztak, amelyekről úgy érezték, hogy szükség van rájuk” – fejtette ki.

A Fehér Ház Gazdasági Tanácsadói Tanácsa reagált a Fox News megkeresésére.

Kapcsolódó írásaink