Külföld

Lavrov: Oroszország mindig erősebben került ki eddig a kihívásokból

Oroszországnak nem kötelessége megnyugtatni a Nyugatot, hogy az országban a politikai helyzet stabil a Wagner csoport múlt heti felkelése után – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter az OroszHírek szerint.

Lavrov: Oroszország mindig erősebben került ki eddig a kihívásokból
Szergej Lavrov
Fotó: AFP/Alexander Zemlianichenko

Lavrov újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Oroszország átláthatóan cselekszik, s hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin elnök és más magas rangú tisztségviselők is nyilatkoztak a történtekről. „Ha ezek után valakinek kétségei vannak, az az ő problémája” – szúrt oda.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig erősebben került ki azokból a kihívásokból, amelyekkel meg kellett küzdenie. „Most is ez fog történni” – szögezte le.

Azt is mondta, hogy Moszkvának „komoly kétségei vannak sok nyugati vezető józanságával kapcsolatban”. Miközben nyilvánosan elismerik, hogy polgáraik szenvednek az ukrajnai konfliktus miatt, ezek a vezetők folytatják politikájukat annak nevében, hogy segítsék Kijevet Moszkva fölé kerekedni – magyarázta a külügyminiszter.

Lavrov megjegyezte, hogy a Wagner-lázadás közepette sok nyugati vezető azt állította, hogy Oroszország államisága omladozik. Ez a reakció, kombinálva azokkal a kijelentésekkel, hogy Ukrajna felfegyverzése kifizetődött, lényegében annak beismerését jelentette, hogy a Nyugat háborút folytat Oroszország ellen.

Kapcsolódó írásaink