Külföld

Az oroszok szerint Ukrajna szúnyogokat vet be biológiai fegyverként

Már Magyarországon is spontán megjelentek olyan szúnyogfajok, amelyek képesek hazánkban eddig ismeretlen trópusi betegségek terjesztésére, ami önmagában is ijesztő, de ennél is rémisztőbb, hogy régóta visszatérő gondolat, hogy érdemes lenne a szúnyogokat biológiai fegyverként használni – írja az hungary.postsen.com.

Az oroszok szerint Ukrajna szúnyogokat vet be biológiai fegyverként
Maláriaszúnyog
Fotó: NorthFoto

Alig több mint egy hete az orosz radiológiai, vegyi és biológiai védelmi erők vezetője, Igor Anatoljevics Kirilov azt állította, hogy az ukránok nyugat-nílusi lázat terjesztő szúnyogokat vetnek be a katonák ellen.

Kirilov arra következtetésre jutott, hogy az ukránok robbantották fel a Nova Kahovka gátat, többek között azért, hogy fertőzött szúnyogokat juttassanak az elárasztott területekre. Szerinte az ukránok amerikai drónokkal repülnek be az elöntött területekre, és azokkal szórják szét a rovarokat.

A vádra az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznikov úgy reagált, hogy az „légből kapott” történet.

Az orosz bejelentés alapja, hogy néhány évvel ezelőtt az a hír keringett, hogy a náci Németország a második világháború alatt ilyesmivel kísérletezett. Heinrich Himmler, az SS vezetőjének parancsára 1941-ben a dachaui koncentrációs táborban egy kutatólaboratóriumot hoztak létre.

Klaus Reinhardt, a Tübingeni Egyetem ökológusa bizonyítékot vélt találni. Egy 1944. szeptember 23-án kelt titkos jelentésben az entomológiai laboratórium vezetője, Eduard May megemlítette, hogy maláriaszúnyogokon végeznek kutatásokat, hogy kiderítsék, hogyan lehet kezelni a rovarok által terjesztett paraziták által okozott tömeges fertőzéseket. May megjegyezte, hogy minden olyan rovart tesztelnek, amely kárt okozhat az embereknek. A kutató azt is írta, hogy ezek a vizsgálatok inkább védekező, mint támadó hadviselésként értelmezhetők.

Reinhard, aki a teljes kutatási anyagot ismerte, azt állította, hogy May azzal is tisztában volt, hogy a nácik támadási céllal fertőzött szúnyograjokat akartak szabadon engedni. Németország éghajlata egyáltalán nem kedvezett a melegkedvelő maláriaszúnyogoknak, ezért csak laboratóriumi körülmények között lehetett őket tartani.

Kapcsolódó írásaink