Külföld

V4-csúcs Pozsonyban. Béke, biztonság és gazdasági növekedés. Ez a közös érdekünk!

A napirendi pontok között szerepel egyebek mellett az ukrajnai háború, valamint az, hogy július elsejével Csehország átveszi a soros elnökséget Szlovákiától – írja a Magyarnemzet.hu.

V4-csúcs Pozsonyban. Béke, biztonság és gazdasági növekedés. Ez a közös érdekünk!
Orbán Viktor
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Robert Nemeti

Ukrajnai háború, energiabiztonság, zöldátállással kapcsolatos kihívások és Csehország soros elnöksége a visegrádi együttműködésen (V4) belül – ilyen kérdésekről fognak tárgyalni az országcsoport vezetői hétfőn Pozsonyban.

A csúcstalálkozón hazánkat Orbán Viktor miniszterelnök személyesen képviseli, aki a helyszínről posztolt:

Objektum doboz

Az országcsoport 1991-ben alakult meg akkor még három közép-európai ország, Lengyelország, Magyarország és a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság részvételével, utóbbi két évvel később vált ketté Csehországra és Szlovákiára, és lett így négytagú a szövetség. A V4 célja a tagállamok gazdasági, diplomáciai és politikai érdekeinek közös képviselete.

Már javában zajlanak az előkészületek a V4-ben annak kapcsán, hogy június 30-án lejár Szlovákia V4-elnöksége, július elsejétől az elnöki posztot egy éven keresztül Csehország tölti be. Prága a soros elnöki programjában már ismertette, hogy a tervek szerint a következő egy évben az emberi kapcsolatokra, a gazdaság és az üzleti élet összekapcsolására, valamint az Ukrajna elleni orosz háborúra fogja helyezni a hangsúlyt. „Olyan országokkal szeretnénk jobb kapcsolatot teremteni, amelyek ugyanabban a régióban vannak és ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint mi” – közölte Jan Lipavsky cseh külügyminiszter. Prága emellett kilátásba helyezte a katonai együttműködés elmélyítését, valamint tárgyalásokat is kíván folytatni az orosz agresszióval szembenéző Ukrajnának nyújtott segítségről.

Objektum doboz

Az országcsoporton belül azonban nincs egységes álláspont az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás kérdésében. Hazánk a békepárti állásponttal összhangban továbbra is elutasítja a fegyverek küldését a posztszovjet országba, és a magyar kormány ahhoz se járult hozzá, hogy halált okozó fegyverek áthaladjanak Magyarországon. Pozsony, Prága és Varsó viszont úgy látja, fegyverekkel is támogatni kell a kelet-európai országot a több mint egy éve tartó háborúban.

Az elmúlt időszakban sorra jelentek meg olyan híresztelések, amelyek szerint az eltérő álláspontok következtében gyengült az együttműködés, ám a szakértők és a tagállamok politikusai is mást mondanak. Két héttel ezelőtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a visegrádi négyek védelmi minisztereinek találkozóján azt hangoztatta: bár sokan temetik a visegrádi együttműködést, a szövetség nagyon is él, nagyon is tud és akar közösen dolgozni a térség biztonságáért és jólétéért. Hozzátette: bár a háború lezárásához vezető utat máshogy látják, a pragmatikus szakpolitikai kérdésekben továbbra is a párbeszéd és az együttműködés fémjelzi a visegrádi négyek kapcsolatát.

Kapcsolódó írásaink