Külföld

Így omlik össze az ukrán ellentámadás

Az ukránok az ellentámadás kezdete óta már 245 harckocsit és körülbelül 680 páncélozott járművet, valamint a külföldről kapott felszerelés 25-30 százalékát veszítették el Vlagyimir Putyin szerint. Bár valós számok ennél némileg szerényebbek lehetnek, az biztos, hogy nagy a baj. A nyugati sajtó és a katonai szakértők egyre kiábrándultabbak, és mostanában már Volodimir Zelenszkij sem álmodozik arról, hogy visszaűzik az oroszokat a 2014-es határok mögé.

Így omlik össze az ukrán ellentámadás
Ukrán aknavetős a fronton
Fotó: AFP/Genya Savilov

A nyugati médiában a közelmúltban megjelent szalagcímek és a nyugalmazott amerikai tábornokok idézetei alapján az amerikai közvélemény azt hihetné, hogy Ukrajna régóta várt ellentámadása jól halad. A rideg katonai valóság azonban ennek az ellenkezője – állapította meg a 19fortyfive.com felelős szerkesztője, Daniel L. Davis.

Az amerikai hadsereg veterán alezredese szerint ma már szinte biztosra vehető, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csapatainak nem sikerül kiűzniük az orosz erőket Ukrajnából. És ha Zelenszkij az év hátralévő részében nem kezeli nagyon ügyesen az ingatag helyzetet, elveszítheti a háborút – fűzte hozzá.

Érdemes felidézni, Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a múlt héten azt mondta, hogy Ukrajnában „több százezer orosz katona van beásva előkészített állásokban a frontvonal mentén”. Oroszország valószínűleg nem fog kifogyni az emberekből, mielőtt Ukrajna támadási potenciálja elfogyna. Ha Kijev nem hajlandó tudomásul venni, hogy ebben az offenzívában nem elégséges az előrehaladásuk, és nem ismeri fel azokat az alapvető okokat, amelyek miatt a jövőbeni siker valószínűtlen, akkor elveszíthetik támadó ütőképességük nagy részét, és sebezhetővé válhatnak egy orosz ellentámadással szemben.

Ukrajnában már 2022 decembere végén megkezdődött egy nagyszabású offenzíva tervezése, amelynek gyakorlati megvalósítását áprilisra, majd májusra várták, végül csak június első hetében indult meg. A késlekedésre két, egymást nem kizáró magyarázat van. Egyfelől Kijev meg akarta várni, hogy kellő számú nyugati páncélos álljon rendelkezésére, ráadásul 12 dandárt kellett felszerelni és kiképezni az akcióra.

Másfelől a hadvezetés nyilvánvalóan számolt azzal, hogy a politikai elvárások túlzóak, PR-szempontból az ellentámadás megnyerhetetlen, ezért nem is siettette annak megindítását. Tegyük hozzá, e tekintetben Volodimi Zelenszkijt terheli a felelősség, aki tavasszal folyamatosan azt hangoztatta, hogy az oroszokat vissza fogják szorítani a 2014-es határok mögé, és „felszabadítják” a Krímet.

Ez a retorika június elején jelentősen megváltozott, Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes a kezdeti lelkesedés után – először a sikereket hangsúlyozta, ezek azonban mindössze néhány száz méteres előrehaladások voltak a június 5-i és a rákövetkező héten –, a napokban már arról beszélt, hogy az ukrán csapatok nehézségekkel és eszeveszett ellenállással szembesültek. Olekszij Danyilov, a védelmi bizottság vezetője is kínos magyarázkodásra kényszerült: állítása szerint „minden a terv szerint halad, csak kevesen ismerik a terveket”. S egy szerdán megjelent interjú arról tanúskodik, hogy Zelenszkij kincstári optimizmusa sem a régi. Az elnök idegesen azt mondta a BBC-nek: „Az emberek azt gondolják, hogy ez egy hollywoodi film, és azonnali eredményeket várnak. De nem az.”

Az első kudarcokat látva az amerikai lapok a közelmúltban arról írtak, hogy a Pentagonban és a NATO-körökben azt is óriási sikernek értékelnék, ha a 2022. február 24-i állapotot sikerülne helyre állítani Ukrajnában. Kijevnek viszont ehhez stratégiai sikereket kéne elérnie a fronton. Ezeknek egyelőre nincs jele, az esélye pedig napról napra csökken, ahogy az ukránok veszteségei nőnek.

Vlagyimir Putyin szerint az ukrán fegyveres erők már 245 harckocsit és körülbelül 680 páncélozott járművet, valamint a külföldről kapott felszerelés 25-30 százalékát veszítették el az offenzíva során. Jurij Kuntov katonai szakértő becslései mérsékeltebbek, legalábbis a nyugati hadi technika tekintetében. Knutov a Pravdának arról beszélt szerdán, hogy az orosz „fegyveres erők hatékony tűzzel válaszoltak [az ellentámadásra], amely hatástalanított nyolc Leopard harckocsit és 16 Bradley gyalogsági harcjárművet, így (...) visszavonulásra, átszervezésre és a taktika megváltoztatására kényszerítették” az ukránokat. Ezek a számok nagyjából helytállóak lehetnek, az orosz elnök kijelentését azonban nehéz ellenőrizni, mivel Kijev nem közölt adatokat a veszteségeiről.

A fent említett Daniel L. Davis egyébként úgy véli, az ellentámadás eddigi teljesítményére, és a frontot általában jellemző állapotokra tekintettel az lenne a legbölcsebb lépés Kijev részéről, ha felfüggesztené az offenzívát, s hozzálátna egy mélységében tagolt, jól kiépített védelmi rendszer kialakításához. „Valószínűleg még van idő egy erős védelem kiépítésére, és Ukrajnának még mindig van elég ereje ahhoz, hogy ezt erősen tartsa” – fogalmazott, hozzátéve: „Ezzel párhuzamosan diplomáciailag és politikailag az lenne a legreálisabb, ha már most elkezdenénk megágyazni a lehető legjobb feltételekkel történő tárgyalásos rendezésnek mind az ukrán belföldi közvéleménynél, mind az orosz kormánynál.”

Kapcsolódó írásaink