Külföld

Felülvizsgálja Finnország az orosz konzulátus jelenlétét az Aland-szigeteken

Helsinki felül fogja vizsgálni, hogy az orosz konzulátus jelenléte a demilitarizált Aland-szigeteken összeegyeztethető-e a nemzetközi szerződésekkel – közölte Sauli Niinisto finn elnök. A balti-tengeri szigetcsoport a 19. század közepe óta különleges státusszal rendelkezik – írta meg az oroszhirek.hu.

„Fontos szemmel tartani, hogy a konzulátus megtartja-e a szerepét” – mondta Niinisto egy vasárnapi helsinki fórumon. Az elnök hozzátette, hogy „tisztáznunk kell, hogy a nemzetközi egyezményekben milyen jogállása van ennek a konzulátusnak”.

Moszkva 1940-ben, a Szovjetunió Finnországgal vívott három hónapos háborúját követően hozott létre konzulátust Mariehamnen, az Aland régió fővárosában.

Tavaly Finnország felhagyott a hosszú ideje tartó semlegesség politikájával, és kérte a NATO-csatlakozást a 2022 februárjában indított ukrajnai orosz katonai műveletből eredő fenyegetésekre hivatkozva.

Finnország hivatalosan áprilisban lett az Egyesült Államok vezette szövetség 31. tagja. A Kreml akkor azt mondta, hogy a NATO folyamatos bővítése a biztonságába történő beavatkozás, és ellenintézkedéseket ígért. Oroszország a múltban többször is kijelentette, hogy fenyegetésnek tartja a NATO bővítését.

Kapcsolódó írásaink