Külföld

Orosz popsztárok egymillió rubelt ajánlottak fel a nyugati fegyverek megsemmisítéséért

Nagyjából ugyanebben az időben a Foresz orosz vegyipari gyártó vállalat hasonló kezdeményezéssel állt elő

Orosz popsztárok egy csoportja pénzdíjat ajánlott fel az ország katonáinak a nyugatiak által Ukrajnában szállított haditechnikai eszközök megsemmisítéséért vagy elfogásáért. Amióta Kijev nyugati támogatói az év elején bejelentették, hogy harckocsik szállítását tervezik, számos orosz üzletember és tisztviselő ígért hasonló jutalmakat - írta meg az oroszhirek.hu.

Orosz popsztárok egymillió rubelt ajánlottak fel a nyugati fegyverek megsemmisítéséért
Leopard harckocsik
Fotó: KLAUS-DIETMAR GABBERT / DPA / AFP

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) szerdán felszólalva Vlagyimir Kiszeljov, a Zemljane együttes vezetője azzal a kezdeményezéssel állt elő, hogy az orosz katonáknak 1 millió rubel (kb 4,5 millió HUF) összegű díjazást fizetnének minden egyes, a harctérről szerzett, nyugati gyártmányú harckocsiért.

Grigorij Lepsz és Nyikolaj Baszkov orosz énekesek is támogatták az ötletet, előbbi azt mondta: „Mi tesszük a magunk dolgát, ahogy mi jónak látjuk, ők meg a magukét”.

Lepsz továbbá megfogadta, hogy továbbra is „segíteni fogja harcosaikat, amíg a föld tartja”.

Baszkov kifejtette, hogy ő és zenésztársai nemcsak dalaikkal, hanem más eszközökkel is támogatják az orosz hadsereget.

„Remélem, hogy rengeteg kollégánk csatlakozik a kezdeményezéshöz”- tette hozzá az énekes.

Idén februárban a Pavel Szudoplatov zászlóalj, a Zaporozsjei terület Oroszország által ellenőrzött részén létrehozott nemzetközi önkéntes egység felajánlotta, hogy „12 millió rubelt [kb 54 millió forint] fizet minden egyes használható, elfogott Leopard, Abrams vagy Challenger harckocsiért”.

Néhány héttel korábban a kelet-oroszországi Zabajkalszkij járás kormányzója, Alekszandr Oszipov bejelentette, hogy minden olyan helyi katona, akinek sikerül „működőképes állapotban” elfognia egy Leopard harckocsit, 3 millió rubelt (kb 13 millió forint) kaphat. Egymillió rubel (4,5 millió forint) vérdíjat kapna az, aki megsemmisítene egy ilyen német tankot – közölte a tisztviselő.

Nagyjából ugyanebben az időben a Foresz orosz vegyipari gyártó vállalat hasonló kezdeményezéssel állt elő.

Az ilyen javaslatokat kommentálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője februárban azt mondta, hogy ezek „az egységet és mindenki” azon szándékát bizonyítják, hogy hozzájáruljanak Oroszország folyamatban lévő hadjáratának céljainak eléréséhez.

Kapcsolódó írásaink