Külföld

Az Egyesült Államok evakuálási terveket készít a Tajvanon tartózkodó állampolgárai számára

Az előkészületek hátterében a fokozott feszültség áll

A Kínával szembeni növekvő feszültség közben az Egyesült Államok evakuálási terveket készít a Tajvanon tartózkodó állampolgárai számára – jelentette hétfőn a The Messenger című lap. Amennyiben konfliktus törne ki a szigeten, amerikaiak tízezrei rekedhetnek csapdában.

Az Egyesült Államok evakuálási terveket készít a Tajvanon tartózkodó állampolgárai számára
Kína elidegeníthetetlen részének tekinti a szigetet
Fotó: MH

Az oroszhirek.hu írta meg, hogy a tervezési folyamat már legalább hat hónapja folyik, de az elmúlt körülbelül két hónapban felpörgött – mondta a hírportálnak egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselő.

Egy másik forrás szerint Oroszország ukrajnai katonai művelete arra kényszerítette az Egyesült Államokat, hogy átgondolja tajvani intézkedéseit, amely valószínűleg az USA és Kína közötti esetleges konfrontáció gyújtópontja lenne.

Az Egyesült Államok két héttel az orosz csapatok ukrajnai bevonulása előtt evakuálta nagykövetsége személyzetének nagy részét Kijevből, miután hónapok óta figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy kereskedelmi járatokkal hagyják el az országot.

Az amerikai külügyminisztérium nem figyelmeztette az amerikaiakat, hogy ne utazzanak Tajvanra, és jelenleg a négy utazási tanácsadási kategória közül a legalacsonyabbal jelöli a szigetet. A The Messenger forrásai szerint az evakuálási tervek kidolgozását elhallgatják, mert érzékeny téma a tajvani kormány számára.

Bár a külügyminisztérium nem kommentálta a jelentést, egy tisztségviselő szerint a titkolózás nem szokatlan, mivel már egy evakuálási tervről szóló beszéd is azt indítja el az emberekben, hogy valami történhet, még akkor is, ha csak óvatos tervezésről van szó.

Jelenleg több mint 80 ezer amerikai él Tajvanon. Földrajzi tényezők megnehezítenék ezeknek az embereknek az evakuálását – mondta egy forrás, kifejtve, hogy a sziget számos pontját egyetlen, alagutakon átvezető útvonal köti össze, és az evakuáló hajóknak át kellene haladniuk a Tajvan felé tartó katonai flottákon.

Joe Biden amerikai elnök kormánya 2021 óta egyre ellenségesebb álláspontot képvisel Pekinggel szemben, többször is Amerika legfőbb versenytársának nevezte Kínát, miközben kiterjesztette az amerikai katonai tevékenységet a térségben. Amellett, hogy új katonai és gazdasági megállapodásokat írt alá ázsiai szövetségesekkel, az elnök hivatalba lépése óta szinte havonta küldött amerikai hadihajókat a Tajvani-szoroson keresztül. Kína ezeket az úgynevezett „hajózás szabadsága-gyakorlatokat" provokációnak tekinti, és jellemzően saját hadgyakorlatokkal válaszol.

Biden négy különböző alkalommal is kijelentette, hogy katonai erővel válaszolna, ha Peking megkísérelné Tajvan erőszakos újraegyesítését a kínai szárazfölddel. Peking hevesen elítélte ezeket a kijelentéseket, mint az Egyesült Államok régóta fennálló politikájának megsértését, amely elismeri, de nem támogatja a sziget feletti szuverenitását.

Kapcsolódó írásaink