Külföld

Donald Trump: Soha nem fognak letartóztatni!

A vádemelést nevetségesnek és alaptalannak nevezte

A korábbi amerikai elnök először szólalt meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy vádat emeltek ellene minősített dokumentumok átadásának megtagadásáért és elrejtéséért – olvasható a Magyarnemzet.hu oldalán.

Donald Trump: Soha nem fognak letartóztatni!
Donald Trump: Soha nem fognak letartóztatni!
Fotó: AFP/NurPhoto/Kyle Mazza

„Kockára tettem mindent, és soha nem fogom megadni magam! Soha nem fognak letartóztatni! Soha nem fogom feladni a harcot értetek!” − jelentette ki harciasan parázs hangulatú beszédében Donald Trump – írja a Magyarnemzet.hu.

A korábbi amerikai elnök először szólalt meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy vádat emeltek ellene minősített dokumentumok átadásának megtagadásáért és elrejtéséért.

Az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken 37 szövetségi bűntetőjogi vádpontban vádolta meg az egykori republikánus elnököt, amelyek többsége a kémkedési törvény megsértésére vonatkozik.

Szembe kell szállnunk a radikális demokratákkal és a pártérdekeket szolgáló ügyészeikkel. Minden alkalommal, amikor elrepülök egy kék állam felett, beidéznek” − fogalmazott viccelődve, ugyanakkor nagyon komolyan Trump. A volt elnök Georgia államban szólalt fel hívei előtt, ahol azzal vádolta a Biden-adminisztrációt, hogy mind az igazságügyi minisztériumot, mind a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) arra használja, hogy politikai ellenfeleit kiiktassa.

„Csalnak. Korruptak. Ezeket a bűnözőket nem lehet tovább jutalmazni. Le kell győzni őket. Nektek kell legyőznötök őket!” − húzta alá Trump, utalva a 2024-ben esedékes amerikai elnökválasztásra. „Mivel folytatta végül nem engem fognak üldözni, hanem titeket. Én csak az útjukban állok” − tüzelte fel híveit a volt elnök. Trump a vádemelést nevetségesnek és alaptalannak nevezte, valamint aláhúzta: szerinte ez az egyik legszörnyűbb hatalommal való visszaélés az amerikai történelem során. A republikánus politikus ezzel kapcsolatban a sztálini Szovjetunióhoz, valamint a kommunista Kínához hasonlította Joe Biden Amerikáját.

Objektum doboz

Trump felhívta a figyelmet: sem Joe Biden, sem Hillary Clinton, sem pedig korábbi alelnöke, Mike Pence ellen nem indult eljárás, amiért minősített dokumentumokat találtak náluk. Pence egyébként mélységesen nyugtalanítónak nevezte a Trumppal szembeni vádemelést.

Trump nem száll ki.

A korábbi elnök tegnap egy észak-karolinai eseményen is felszólalt, az oda vezető úton pedig adott egy gyors interjút a Politico amerikai hírportálnak, amelyben elmondta: akkor sem fog visszalépni az elnöki pozícióért folytatott versengésből, ha elítélik a legutóbbi vádak alapján. Arra a kérdésre, hogy megkegyelmezne-e magának, ha újra elnökké választanák, úgy felelt: „Nem hiszem, hogy valaha is szükségem lesz rá. Nem tettem semmi rosszat.”

Kapcsolódó írásaink