Külföld

Románia hazarendelte rasszista nagykövetét

Románia szombaton bejelentette nairobi nagykövetének visszahívását, Bukarest elítélte a román diplomata egy tavasszal nagy nyilvánosság előtt tett rasszista megjegyzését – közölte a román külügyminisztérium szombati közleményében.

Románia hazarendelte rasszista nagykövetét
A román nagykövet olykor roppant nyájas is tudott lenni
Fotó: Facebook

Egy 2023. április 26-án Nairobiban megtartott ENSZ-konferencián váratlanul egy majom jelent meg az épület ablakában.

„Az afrikai küldöttség is csatlakozott hozzánk” – jelentette ki ennek láttán Dragos Viorel Tigau román nagykövet, ami azonnal felháborodást váltott ki a jelenlévők között – olvasható a dél-szudáni nagykövetség feljegyzésében az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint.

A román külügyminisztérium, amely állítása szerint csak a héten értesült az esetről, azonnal kezdeményezte a nairobi román nagykövet visszahívását.

„Mélységesen sajnáljuk a kialakult helyzetet, és elnézést kérünk mindazoktól, akik érintettek az ügyben” – hangsúlyozta a román külügyi tárca közleménye, és hozzátette: „Teljességgel elfogadhatatlannak tartjuk az ilyen magatartást, illetve bármilyen rasszista megjegyzést”.

Macaria Kamau nagykövet, a kenyai külügyminisztérium korábbi magas rangú vezetője Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: „meg vagyok döbbenve és undorítónak találom az esetet”.

„Nagyon szégyenteljes, hogy eddig megpróbáltuk leplezni ezt a gyalázatos (incidenst). Ez minden korban tűrhetetlen és elfogadhatatlan lenne, de a 21. században még inkább!” – adott hangot felháborodásának a kenyai diplomata.

Kapcsolódó írásaink