Külföld

Rétvári: Az EU bevezetné a migránsok kötelező szétosztását + VIDEÓ

Az Európai Unió bevezetné a migránsok kötelező szétosztását a tagállamok között, és amennyiben a vonatkozó jogalkotási folyamat végigmegy, a tagállamoknak nem lesz beleszólása abba, kik fognak élni területeiken – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Luxemburgban, az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Rétvári: Az EU bevezetné a migránsok kötelező szétosztását + VIDEÓ
Az uniós tagállamok elfogadták tárgyalási álláspontjukat az Európai Unió új migrációs és menekültügyi csomagjával kapcsolatban a tagországok belügyminisztereinek ülésén
Fotó: Facebook/Rétvári Bence

Az államtitkár azt követően nyilatkozott, hogy az uniós tagországok belügyminiszterei többségi döntéssel tanácsi álláspontot fogadtak el az unió menekültügyi reformjáról.

Az elfogadott dokumentum, amely általános megközelítést tartalmaz, a menekültügyek tekintetében azt vetíti elő, hogy „egy uniós elosztási mechanizmus révén lényegében maguk az illegális migránsok vagy az őket Európába szállító embercsempészek fogják eldönteni azt, hogy Európában kik laknak majd” – mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország ezt a javaslatot végig ellenezte Lengyelországgal együtt.

Hozzátette: a javaslatnak része, hogy ha valamelyik tagállam nem fogad be migránsokat, akkor bevándorlóként körülbelül 8 millió forintos összeget kell befizetnie az Európai Uniónak.

Az államtitkár aránytalannak nevezte, hogy az álláspont rögzíti, a határvédelmi, vagy a határon lebonyolítandó eljárások közül melyik tagállam milyen arányban viseli a terheket.

Objektum doboz

„Bár Magyarország az európai döntések szerint nem frontország, ettől függetlenül hazánkra rótták a terhet, miszerint az összes határeljárás 28,3 százalékát a magyar hatóságoknak kell elvégeznie. Magyarország majdnem egyharmadát kell, hogy biztosítsa az összes európai uniós határeljárási kapacitásnak, ez amiatt alakult így ki, mert a magyar hatóságok pontosan nyilvántartják, hogy hány illegális migránst térítenek vissza” – közölte.

Rétvári Bence azt mondta, nem tud beszámolni semmilyen előrelépésről a határvédelmi költségek uniós finanszírozása kapcsán, miközben Magyarország több mint másfél milliárd eurót fordított ezen kapacitások kiépítésére.

„Többször kértük, hogy az EU járuljon hozzá a külső határvédelem költségeihez. Ha már szolidaritásról beszélünk, akkor az nem csupán azt jelenti, hogy egymás között szétosztják a migránsokat, hanem azok is legyenek ennek részei, akik arra törekednek, hogy minél kevesebb embert kelljen szétosztani” – mutatott rá.

Az államtitkár szerint a javaslat veszélyes, mert könnyítéseket, enyhítéseket tartalmaz, és ez mindenképpen ösztönzőleg fog hatni az illegális migrációra.

Arra is kitért, hogy a csütörtökön elfogadott tanácsi álláspont elfogadási eljárási folyamata „a kettős mércének és az európai értékek megcsúfolásának volt a mintapéldája”.

Rétvári Bence az uniós belügyminiszterek ülésén Luxembourgban
Rétvári Bence az uniós belügyminiszterek ülésén Luxembourgban
Fotó: Facebook/Rétvári Bence

Mint mondta, a magyar álláspont szerint az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács az, amelynek döntési joga van a menekültügyi reformokkal kapcsolatos kérdésben, azonban ezt a belügyminiszterek tanácsa figyelmen kívül hagyta.

Azt is hozzátette, hogy csütörtökön a miniszterek olyan javaslatokról szavaztak, amelyeket pár perccel, legfeljebb fél órával korábban oszlottak ki a tanácsülésen, továbbá a „migrációpárti kormányok” nyomást gyakoroltak a többi tagországra, hogy a javaslatot elfogadják.

„Magyarországot folyamatosan a jogállamiság miatt vonják kérdőre, míg a tanácsülésen azt tapasztaltuk, hogy elképzelhetetlen eljárási folyamatok révén döntenek a következő generációkat meghatározó migrációs kérdésekről” – jelentette ki Rétvári Bence.

Az uniós tagállamok kötelező szolidaritási mechanizmust vezetnének be az új migrációs csomagban

Az uniós tagállamok elfogadták tárgyalási álláspontjukat az EU új migrációs és menekültügyi csomagjával kapcsolatban, amely a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le – jelentette be Maria Malmer Stenergard, a soros EU-elnök Svédország migrációs ügyekért felelős minisztere csütörtökön Luxembourgban.

Maria Malmer Stenergard, a tagországok belügyminisztereinek ülését követően tartott sajtótájékoztatóján közölte: a tárgyalási álláspontként elfogadott új migrációs csomag és a menekültügyi eljárásról szóló rendelet egyebek mellett biztonságot teremt a menekültstátusztért folyamodók számára és megkönnyíti a tagállamok illetékes hatóságainak munkáját is.

A csomag a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le, ami hosszú távú megoldást jelent a migráció kezeléséhez. A mechanizmus lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy válasszanak a szolidaritás különböző formái közül, nagy rugalmasságot biztosítva az eltérő igényekkel rendelkező tagállamok számára.

A jogszabályok segíteni fogják a kitoloncolást

Kiemelte: a jogszabályok segíteni fogják az uniós maradásra nem jogosult migránsok visszaküldését hazájukba; a visszaküldés célországának meghatározása a nemzetközi joggal összhangban történik.

A csomag intézkedéseket tartalmaz a migránsok tagállamok közötti illegális mozgásának csökkentésére, lefekteti továbbá a migráció legális útjainak lehetőségét is. Ez egyebek mellett segíteni fogja a munkavállalás céljából Európába vágyakozók hozzáférését az uniós munkaerőpiachoz – mondta.

Az új uniós migrációs csomag és a menekültügyi eljárásról szóló rendelet, mely megtárgyalásra vár az Európai Parlamenttel, minden elemében tükrözi az európai értékeket és teljes mértékben megfelel az uniós jogszabályoknak – tette hozzá a svéd miniszter.

Ylva Johansson szerint rendkívül jelentős lépés a reform

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a sajtóértekezleten „rendkívül jelentős lépésnek” nevezete a migrációs és menekültügyi paktum tanácsi elfogadását, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan megkezdődhetnek a háromoldalú tárgyalások az uniós tanács, az Európai Bizottság és Európai Parlament tárgyalói között a csomag végleges elfogadása érdekében.

Kapcsolódó írásaink