Külföld

Valakik deepfake Putyinnal riogattak az orosz határon

A hamisított anyagban Putyin arról beszélt, hogy Ukrajna behatolt az országba

A kibertámadás időzítése valószínűleg nem véletlenszerű, mivel nemrég heves harcokra került sor a Belgorod régióban, és az orosz vezetés Ukrajnát vádolja a behatolással, Kijev viszont tagadja, hogy köze lett volna az akcióhoz – írta meg a hirado.hu.

Valakik deepfake Putyinnal riogattak az orosz határon
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A hamisított videóban az orosz elnök arról beszélt, hogy Ukrajna behatolt Oroszországba, ezért tömeges besorozások kezdődnek, az érintett határ menti területeken pedig kinyilvánítják a hadiállapotot -– írta meg a hirado.hu.

Objektum doboz

Valaki vagy valakik több orosz televízió- és rádiócsatornát is meghekkeltek, hogy egy hamisított Putyin-beszédet közvetítsenek hétfőn – figyelt fel rá a PC World.

Azt írták, a deepfake beszédet elsősorban néhány, az ukrán határhoz közeli város médiumaiban adták le, köztük Belgorodban, Voronyezsben és Rosztovban.

A hamisított anyagban Putyin arról beszélt, hogy Ukrajna behatolt az országba, ezért tömeges besorozások kezdődnek, az érintett határ menti területeken pedig kihirdették a hadiállapotot.

Mint ismert, nemrég éppen Belgorodnál törtek be orosz földre ukránbarát erők, ezért valószínűleg nem véletlen, hogy éppen most és éppen ott ment le a meghekkelt adás.

„Ma hajnali 4 órakor az ukrán erők (…) Washington támogatásával bevonultak Kurszk, Belgorod és Brjanszk régiók területére” – hangzott el a deepfake technológiával kreált információ a hamis Putyin szájából.

A Politico cikke szerint a Kreml az orosz állami médiában már hétfőn cáfolta a beszéd valódiságát.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy a biztonsági szolgálatok vizsgálják az ügyet – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink