Külföld

Zaharova: Tavaly ősszel figyelmeztettük az ENSZ-t, hogy Ukrajna a vízerőmű megsemmisítésére készül + VIDEÓ

Jelenleg 14 település van víz alatt

Oroszország állandó ENSZ-képviselete már tavaly ősszel figyelmeztette Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy Ukrajna a kahovkai vízerőmű megsemmisítését tervezi, és most meg kell kérdezni tőle, mit tettek a katasztrófa megelőzése érdekében – írta kedden Telegram-csatornáján Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

Zaharova: Tavaly ősszel figyelmeztettük az ENSZ-t, hogy Ukrajna a vízerőmű megsemmisítésére készül + VIDEÓ
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Russian Foreign Ministry Press O

„2022. október 21-én Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzja levelet küldött az ENSZ főtitkárának a kijevi rezsim kahovkai vízerőmű megsemmisítésére vonatkozó terveiről. Az ENSZ-főtitkárhoz intézett kérdés a következő: Mit tettek ez ügyben?” – fogalmazott Zaharova az üzenetben, amelyhez csatolta a Guterresnek küldött októberi üzenetet.

Az oroszhirek.hu beszámolójából kiderül, hogy június 6-án Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója közölte, hogy az ukrán hadsereg éjszakai rakétatámadást intézett a kahovkai vízerőmű ellen, amelynek következtében ellenőrizetlenül ömlik ki a víz. Nova Kahovkában a vízszint már meghaladta a 10 métert.

Jelenleg 14 település van víz alatt. Akár 80 települést is eláraszthat a víz. A közeli falvakat evakuálják. A hatóságok közölték, hogy nem lesz szükség nagyszabású evakuálásra. A vízerőmű pusztulása súlyos környezeti károkat okozott.

A Dnyeper menti mezőgazdasági területeket elmosta a víz. Fennáll a veszélye annak, hogy az Észak-Krími-csatorna kiszárad.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink