Külföld

Megnőtt a nemi úton terjedő fertőzések száma Nagy-Britanniában

2022-ben országszerte 50,3 százalékkal több fertőzést diagnosztizáltak, mint egy évvel korábban

Ugrásszerűen megnőtt tavaly az újonnan kiszűrt, szexuális úton terjedő betegségek száma Nagy-Britanniában.

Megnőtt a nemi úton terjedő fertőzések száma Nagy-Britanniában
Képünk illusztráció
Fotó: Cultura Creative via AFP/David Leahy

A brit kormány egészségbiztonsági hivatalának (UK Health Security Agency, UKHSA) kedden ismertetett éves beszámolója szerint 2022-ben országszerte 82 592 gonorrhoeafertőzést diagnosztizáltak, 50,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A UKHSA hangsúlyozza, hogy 1918 óta – vagyis 105 éve, amikor ennek a nemi betegségnek a hivatalos nyilvántartása megkezdődött – soha egyetlen évben nem szűrtek ki ennyi új gonorrhoeaesetet Nagy-Britanniában.

Ugrásszerűen, éves összevetésben 15,2 százalékkal nőtt tavaly az újonnan azonosított szifiliszfertőzések száma is, amely elérte a 8692-t. Az egészségügyi hatóság adatai szerint 1948 óta nem diagnosztizáltak egy év alatt annyi új szifiliszes esetet, mint 2022-ben.

A UKHSA kiemelte keddi tájékoztatásában, hogy a szexuális úton terjedő összes betegségfélét figyelembe véve tavaly naponta átlagosan több mint 400 ilyen esetet szűrtek ki Nagy-Britanniában. Az ismertetés szerint továbbra is a 15 és 24 év közötti korosztály a legveszélyeztetettebb.

A UKHSA a tájékoztatáshoz fűzött felhívásában kérte, hogy akik szexuális kapcsolatot létesítenek, használjanak óvszert, és vessék alá magukat rendszeres szűrővizsgálatoknak, kortól és szexuális irányultságtól függetlenül. A hatóság hangsúlyozza, hogy a tesztelés Nagy-Britanniában ingyenes és titkos, és akkor is fontos, ha nem jelentkeznek fertőzéses tünetek.

A szexuális úton terjedő betegségek könnyen gyógyíthatók antibiotikumokkal, de a kezeletlen fertőzéseknek sok esetben súlyos egészségi következményei lehetnek: a nem kezelt szifiliszes fertőződés például visszafordíthatatlan és potenciálisan életveszélyes agyi, kardiológiai és idegrendszeri szövődményeket okozhat – áll a brit egészségbiztonsági hivatal keddi felhívásában.

A UKHSA hangsúlyozza azt is, hogy a gonorrhoea egyre inkább ellenálló az antibiotikumokkal szemben, és fennáll annak a kockázata, hogy a jövőben kezelhetetlenné válik, ezért létfontosságú a fertőződés korai kiszűrése a kórokozó továbbterjedésének megakadályozása végett.

Kapcsolódó írásaink