Külföld

Drámai pusztításhoz vezet a felrobbantott ukrán gát – VIDEÓ

A szakértő szerint Moszkva a robbantással akarja megakadályozni, hogy az ukrán hadsereg átkelhessen a Dnyeperen

Az orosz hadsereg felrobbantotta a Nova Kahovka nevű gátat a Dnyeperen, Herszon közelében, közölte az ukrán hadsereg kedd reggel. Az evakuációk megkezdődtek az árvíz által leginkább veszélyeztetett területekről, melyeken a víz rövidesen kritikus szintre emelkedik. Herszon városa is veszélyben van. Rácz András Oroszország szakértő, a Corvinus Egyetem tanára és a Német Külpolitikai Társaság elemzőjének friss bejegyzése szerint egyértelmű, hogy Moszkva áll a robbantás mögött.

Drámai pusztításhoz vezet a felrobbantott ukrán gát – VIDEÓ
Dnyiprói gát
Fotó: AFP/Handout

Rácz András azt írja, hogy a kulcskérdés, hogy milyen mértékben sérültek a gát alapjai; tehát, csak a felső része omlott le vagy egészen az alapig kidőlt, mert ugye ez határozza meg, hogy mennyi víz ömlik ki, tehát mekkora lesz az árhullám. Ezt pillanatnyilag megalapozottan nem lehet megmondani.

Az áradás nyilván lehetetlenné tesz bármilyen átkelési műveletet a Dnyeperen, jó eséllyel épp ezért robbantották fel – írja.

Videós infografikán, ahogy Dnyeper elárasztja a környéket:

Objektum doboz

A szakértő felsorolta a lehetséges következményeket: a folyó menti településeket és Herszon egyik negyedét (Korabel) nagyon súlyos áradás sújtja majd, várhatóan órákon belül.

Hozzáteszi: kérdéses, hogy a kahovkai tározó kiürülése, a vízszint radikális csökkenése hogyan hat majd a zaporizzsjai atomerőmű hűtésére. A hűtés nem közvetlenül a tározóból történik, hanem van erre külön mesterséges hűtőtó – de annak a feltöltése már a tározóból megy.

Rácz András szerint az orosz propaganda természetesen az ukránokat vádolja. Az azonban igen valószínűtlen, hogy Ukrajna egy olyan műveletet hajtana végre, amely: elárasztja az egyik saját nagyvárosát, eláraszt nagyon jelentős területeket, számos falut, elpusztítja az egyik saját, kulcsfontosságú vízerőművét, aminek sokéves munka lesz a helyreállítása (ha egyáltalán lehetséges), és veszélybe sodorja egy ukrán atomerőmű működését, illetve hátráltatja az ellentámadás megindítását.

Rácz szerint a „kinek áll érdekében” logika alapján ezt az oroszok csinálták. Majd hozzáteszi, gátakat eleve a védekező fél szokta felrobbantani, hogy hátráltassa a támadó előrenyomulását: ezt csinálták az ukránok is Kijev védelménél.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink