Külföld

Ukrajna nem fogja alkalmazni az F–16-os vadászgépeket a nyári ellentámadásban

Ezen a nyáron nem változtatják meg a játékszabályokat

Ukrajna nem fogja alkalmazni az F–16-os vadászgépeket az orosz erők elleni nyári ellentámadásban, az ország azonban minden rendelkezésre álló szárazföldi felszerelést felhasznál majd – jelentette ki hétfőn Olekszij Reznyikov védelmi miniszter az NHK japán kiadványnak nyilatkozva, számolt be az rbc.ua hírportál.

Ukrajna nem fogja alkalmazni az F–16-os vadászgépeket a nyári ellentámadásban
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Sakis Mitrolidis

A Karpatalja.info beszámolója szerint az F–16-os vadászgépekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva, amelyeket Ukrajna már régóta szeretne megkapni, Reznyikov azt mondta, hogy „ezen a nyáron nem változtatják meg a játékszabályokat”. Számos nyugati országnak ukrán pilótákat kellene kiképeznie ezekre a repülőgépekre – tette hozzá.

A védelmi miniszter megjegyezte, hogy a pilótaképzés eltart egy ideig. Ukrajnának is tárgyalnia kell partnereivel, hogy olyan mérnöki és műszaki személyzetet biztosítson, amely képes lesz a bonyolult repülőgépek karbantartására és javítására – mutatott rá. Elmondása szerint Ukrajna már ősszel vagy télen kész lesz az F–16-osok bevetésére.

Reznyikov ugyanakkor megtagadta a választ arra a kérdésre, hogy Ukrajna megkezdte-e az „alakító hadműveleteket”, amelyek magukban foglalják az oroszok fegyverraktárai és egyéb logisztikai bázisai elleni támadásokat az ellentámadásra való felkészülés érdekében.

Azt mondta, hogy furcsa lenne, ha védelmi miniszterként neki kellene az alakító hadműveleteiről nyilatkoznia, mert azokról a tábornokoknak kellene beszélniük.

Kapcsolódó írásaink