Külföld

Kijevbe utazik a pápa békeküldötte

A békével mindig nyerünk. Lehet, hogy csak egy kicsit, de mégis. A háborúval mindent elveszítünk. Mindent! – hangoztatta a pápa

Kijevbe utazik Matteo Zuppi bíboros, aki Ferenc pápa békeküldöttnek nevezett ki, hogy megpróbálja előmozdítani az ukrajnai háború politikai rendezését – jelentette be a Vatikán hétfői közleményében.

Kijevbe utazik a pápa békeküldötte
Ferenc pápa vasárnap ismét a béke mellett állt ki, és a háború ellen emelt szót
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

A közlemény szerint a kezdeményezés fő célja az ukrán vezetés álláspontjának alapos megismerése azzal kapcsolatban, hogy milyen módon képzelik el igazságos béke elérését és érhetik el a feszültség csökkentését.

Ferenc pápa vasárnap ismét a béke mellett állt ki, és a háború ellen emelt szót, amikor először adott interjút a RAI1 televíziós csatorna stúdiójában.

„Ez a történet annyi idős, mint maga az emberiség. A békével mindig nyerünk. Lehet, hogy csak egy kicsit, de mégis. A háborúval mindent elveszítünk. Mindent!” – hangoztatta a pápa.

Az ukrajnai válság 2022 februári kezdete óta Ferenc pápa és a Vatikán felajánlotta közvetítő segítségét, de erőfeszítéseik mindeddig eredménytelek voltak.

Zuppit a pápa 2019-ben nevezte ki bíborossá, és a tavalyi olasz püspöki konferencián választották meg a püspöki kar elnökének. A pápa megbízottjaként hétfőn és kedden tartózkodik majd az ukrán fővárosban.

Matteo Zuppi a római székhelyű Szent Egyed (Sant’Egidio) közösségből származik, amely a béke és igazságosság szószólója, és 1992-ben sikeres közvetítése révén vetettek véget a mintegy egymillió halálos áldozatot követelő mozambiki polgárháborúnak.