Külföld

A kijevi légoltalmi helyiségek fele zárva van vagy alkalmatlan a feladatra

A kijevi légoltalmi helyiségek fele zárva van vagy alkalmatlan a feladatra – írta a Telegramon Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere vasárnap.

A kijevi légoltalmi helyiségek fele zárva van vagy alkalmatlan a feladatra
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken rendelte el az összes ukrajnai óvóhely ellenőrzését
Fotó: NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken rendelte el az összes ukrajnai óvóhely ellenőrzését, egy nappal az után, hogy Kijevben három ember meghalt, amikor egy orosz légicsapás idején nem tudtak bejutni az egyik légoltalmi helyre.

Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere elmondta, hogy az első napon megvizsgált 1078 óvóhelyből 359-et nem találtak alkalmasnak, további 122 zárva volt, mindössze 597-et ítéltek megfelelőnek.

„Hitetlenkedve fogadtam azt a tényt, hogy csak az (óvóhelyek) fele volt nyitva és minősült késznek (a feladatra)” – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. „Tegnap, amikor polgármesterünkkel ellenőriztük a (fővárosi) Obolon kerületben lévő óvóhelyeket, nagy többségük zárva volt”. Hozzátette: az ellenőrzések folytatódni fognak.

A csütörtöki halálesetek közfelháborodást váltottak ki, és Zelenszkij kemény választ ígért.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere pénteken egy helyi bizottsági ülésen elismerte, hogy bizonyos felelősség terheli őt, de azt mondta, hogy mások is hibáztathatók, különösen az elnök szövetségesei, akiket a városrészek vezetésére neveztek ki.

Kapcsolódó írásaink

Esti hadijelentés: orosz csapás érte Harkiv megyét

ĀAz ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az ukrán erők az elmúlt napban 15 ellenséges támadást vertek vissza, megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt és két elektronikus hadviselési állomást