Külföld

Az Európai Uniónak egyelőre nem áll szándékában korlátozni az Ukrajnából érkező férfiak belépését

Ukrajnából a hadköteles korú férfiak nem mehetnek külföldre a hadiállapot idején

Az Európai Bizottság egyelőre nem szándékozik korlátozni a hadköteles korú ukrán férfiak beutazását az Európai Unióba – jelentette ki szombaton Ilva Johanson, az Európai Bizottság belügyi biztosa, számolt be az rbc.ua hírportál a Szuszpilne tévécsatornára hivatkozva.

Az Európai Uniónak egyelőre nem áll szándékában korlátozni az Ukrajnából érkező férfiak belépését
Menekültek Budapesten
Fotó: MH/Purger Tamás

A jelentés szerint Johanson elmondta: „Az Európai Unió szempontjából minden ukrán, aki ebben az időszakban menekültként érkezik, az ideiglenes védelemről szóló irányelv (átmeneti védelmi irányelv – a szerk.) hatálya alá esik. Ezért nem akadályozzuk meg az ukránok Európai Unióba való belépését.” Az európai biztos ugyanakkor hozzátette: az Európai Unió senkit nem fog kiutasítani akarata ellenére.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Ukrajnából a hadköteles korú férfiak nem mehetnek külföldre a hadiállapot idején. Vannak azonban kivételek az állampolgárok bizonyos kategóriái esetében. Ezenkívül Ihor Klimenko belügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajna törvényjavaslatot készít elő a háború alatt Ukrajnát illegálisan elhagyó férfiak megbüntetésére. Ez a parlament és a kormány közös kezdeményezése lesz – írta meg a karpatalja.info.

Kapcsolódó írásaink

Esti hadijelentés: orosz csapás érte Harkiv megyét

ĀAz ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az ukrán erők az elmúlt napban 15 ellenséges támadást vertek vissza, megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt és két elektronikus hadviselési állomást