Külföld

Phenjan nemsokára sikeresen pályára állítja kémműholdját

Észak-Korea nemsokára sikeresen pályára állítja kémműholdját, és fokozza katonai megfigyelőképességeit – közölte csütörtökön Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong, akit a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézett.

Phenjan nemsokára sikeresen pályára állítja kémműholdját
Kim Dzsongun észak-koreai vezető, húga, Kim Jodzsong, felesége Ri Solju és feltehetően Juae nevű lánya, amint az új Hwasongpho-18 ICBM tesztlövését figyelik egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen
Fotó: STR/KCNA VIA KNS/AFP

„Bármit készek vagyunk megtenni (Észak-Korea) szuverenitása védelméért” – jelentette ki az észak-koreai vezető húga, aki az Észak-Koreát vezető Munkáspárt központi bizottságának alosztályvezetője.

Kim Jodzsong emellett rámutatott arra is, hogy sok ország – köztük a fellövést bíráló Egyesült Államok – már több ezer műholdat állított pályára.

Hozzátette, Washington e műholdakon keresztül a többi között Észak-Koreát is meg akarja figyelni, és bűnbandának nevezte az Egyesült Államok vezetését.

Phenjan szerdán lőtt fel egy felderítő műholdat az ország nyugati partjáról, amely azonban nem sokkal a fellövés után a Sárga-tengerbe zuhant. Jóllehet az észak-koreai vezetés csak ritkán számol be kudarcokról, ez esetben a KCNA elsőként jelentette a hírt, már akkor kiemelve, hogy „a lehető leghamarabb” ismét megpróbálkoznak a fellövéssel.

A fellövés helyéről a KCNA fotókat is közzétett. Szakértők úgy vélik, a műholdat egy új, eddig ismeretlen állomásról bocsátották fel.

Phenjan a héten erősítette meg, hogy május 31-e és június 11-e között műholdat tervez fellőni, a bejelentés ellen Japán és Dél-Korea mellett az Egyesült Államok is élesen tiltakozott. Adam Hodge, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője leszögezte: a fellövés közvetlenül kapcsolódik a kommunista ország ballisztikus rakétaprogramjához.

Kapcsolódó írásaink