Külföld

Norvégia önkritikát gyakorol

Bírálta a norvég parlament egyik bizottsága csütörtökön a számi (lapp) és a többi kisebbség ellen a XIX. és a XX. században elkövetett történelmi igazságtalanságokat és asszimilációs kísérleteket.

Norvégia önkritikát gyakorol
Svédországi számi lányok tradicionális öltözékben
Fotó: AFP/Robert Harding

A Norvégia, Svédország, Finnország sarkvidéki területein és Oroszország északnyugati részében lakó, több évezreden át rénszarvastenyésztésből, vadászatból, halászatból és gyűjtögetésből élő, az uráli nyelvcsaládba tartozó finnugor nyelveket beszélő lakosok, a számik a megalázó gyarmatosítás következményeinek estek áldozatul.

A „bizottság az igazságért és a megbékélésért” elnevezésű testületet 2018-ban állították fel a norvég parlamentben. Feladata a Norvégia északi sarkkörön túl élő őshonos népekkel kapcsolatos politikák tanulmányozása.

A bizottság csütörtökön közzétette az ezekből a népektől származó, több mint 760 ember meghallgatása alapján levont következtetései egy részét.

„Az az igazság, hogy Norvégiának nincs mivel büszkélkednie a kisebbségekkel való bánásmóddal kapcsolatos történelmével” – jelentette ki Dagfin Hrybrlten, a bizottság elnöke.

A számik által átélt számos igazságtalanság a nagyközönség előtt feltehetően kevéssé ismert – mondta a bizottsági elnök.

A jelentés bírálta az őshonos népek asszimilálása érdekében a hatóságok által végrehajtott „norvégizálási” politikát. Mintegy egy évszázadon át, az 1850-es évektől a hatóságok csak a norvég nyelv használatát engedélyezték az ország területén. Emiatt – mutatott rá a bizottság elnöke – sokan lemondtak az eredeti nyelvükről, a norvégot választották, és a számi és más kisebbségi nyelvek a kihalás szélén vannak.

A bizottságot azért hozták létre, mert a képviselők úgy ítélték meg, hogy Norvégia nem tette meg a szükséges lépéseket az őshonos népei védelmében - emlékeztetett Masud Gharahkhani házelnök, aki szerint ez mára súlyos megerősítést nyert.

A szomszédos Svédországban hasonló „igazság bizottságot” hoztak létre.

Február óta gyűjtik a szakértők a skandináv sarkvidék számi lakosainak tanúvallomásait az őshonos nép által évszázadok alatt elszenvedett megpróbáltatásainak feltérképezésére.

Kapcsolódó írásaink