Külföld

Lengyelország további 365 fehérorosz ellen hirdet szankciókat

Lengyelország további 365 fehérorosz ember ellen hirdet szankciókat Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel újságíró és kisebbségi jogi aktivista bebörtönzése után – közölte hétfőn a lengyel belügyi tárca.

Lengyelország további 365 fehérorosz ellen hirdet szankciókat
Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel újságíró és kisebbségi jogi aktivista
Fotó: BELTA/AFP/Leonid Shcheglov

A minisztérium közleményében arra utalnak, hogy pénteken a fehérorosz legfelsőbb bíróság elutasította Andrzej Poczobut fellebbezését, fenntartva a korábban kiszabott nyolcéves börtönbüntetését. Rámutatnak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjének más bírálóit ért üldöztetésekre is.

Ezzel összefüggésben 365 fehérorosz állampolgárt, köztük 159 parlamenti képviselőt írtak fel a lengyel belügyminisztérium szankciós listájára – közölték. Mint hozzátették, a listára a minszki parlament többi tagja már korábban felkerült.

A varsói belügyminisztérium által közzétett listára hétfőn bejegyzettek között szerepel Viktor Lukasenka, a fehérorosz elnök legidősebb fia, aki jelenleg Fehéroroszország Nemzeti Olimpiai Bizottságának elnöke. Megtalálható rajta Ivan Tertelj, a fehérorosz állambiztonság (KGB) főnöke, valamint Andrej Sved fehérorosz főügyész neve is.

Bejegyeztek továbbá 76 bírót, 32 helyhatósági képviselőt, a rendvédelmi erők 28 munkatársát, a minszki kormánypropaganda terjesztésében részt vevő média 23 alkalmazottját, 24 sportolót, valamint sportvezetőt is.

A demokratikus tiltakozásokon részt vevő fehéroroszokkal szembeni eljárásokban, valamint a fehéroroszági lengyel kisebbség üldözésében résztvevő embereken kívül a korlátozások azokat is érintik, akik a Fehéroroszországon át Lengyelországba és a három balti államba irányuló illegális bevándorlást szervezik – olvasható a belügyminisztériumi közleményben.

Emellett a listára az orosz tőkéhez köthető 15 orosz és egy fehérorosz állampolgárt vettek fel, és szankciókat vetnek ki 20 gazdasági céggel szemben is. Szerepelnek köztük az Edelbijev csecsen származású, orosz állampolgárságú család tagjai is, akikről a PAP hírügynökség megírta: ők a lengyel titkosszolgálati információk szerint kapcsolatban vannak Ramzan Kadirovval, Csecsenföld vezetőjével, akinek harcosai az ukrajnai háborúban vesznek részt. Az Edelbijev családhoz köthető, harcművészeti gálákat szervező lengyelországi cégek vagyonát befagyaszották.

A tavaly április végén közzétett lengyel szankciós listán azok szerepelnek, akiket Varsó az ukrajnai orosz agressziót, valamint az emberi jogok oroszországi és fehéroroszországi megsértését támogatóknak tekint. A listára kerülés általában az illető lengyelországi vagyonának befagyasztásával és beutazási tilalommal jár.

Válaszul a Poczobuttal szembeni ítélet megerősítésére Varsó már pénteken jelezte: lezárja a teljes lengyel–fehérorosz határt minden Fehéroroszországban és Oroszországban bejegyzett teherjármű, ezen belül utófutók előtt. A hétfőn kiadott belügyminiszteri rendelet szerint a tilalom június 1-jétől lép életbe.

Kapcsolódó írásaink