Külföld

Milliók éheznek Jemenben

Egyre nő a szegények száma

Az ENSZ és partnereinek korábbi erőfeszítése ellenére továbbra is komoly fenyegetést jelent a bizonytalan élelmiszer-ellátás Jemenben. Egy friss jelentés szerint egyre nő a korgó gyomrú emberek száma.

Milliók éheznek Jemenben
Élelmiszersegély osztása Jemenben egy katonai tábor közelében
Fotó: AFPKhaled Ziad

Jemenben manapság mintegy tizenhétmillió embert érint a bizonytalan élelmiszer-ellátás – közölte szombaton David Gressly. Az ENSZ helyi lakossági és humanitárius koordinátora a Világélelmezési Program (WFP) és Gyermekalap (UNICEF) által készített legfrissebb jelentés alapján közölte, az év első felében 3,2 millióan szenvedhetnek a jelenségtől, s ez a mutató a jelenlegi trendek alapján az év második felében kis híján elérheti a négymilliót.

Richard Ragan, a WFP jemeni képviselője hangsúlyozta, azonnali és tartós támogatásra van szükség ahhoz, hogy megelőzzék a humanitárius válság és éhínség kialakulását a harcok sújtotta országban.

Jemenben 2014 óta tart a polgárháború, a küzdelmek miatt az országot a világ egyik legsúlyosabb humanitárius tragédiája sújtja. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A konfliktusnak több százezer halottja és több millió menekültje van, miközben a lakosság nagy része, köztük sok gyermek éhínségtől szenved.

Kapcsolódó írásaink