Külföld

Sokan egy nőt látnának szívesen a NATO élén

Akadnak, akik azt kérik Jens Stoltenberg jelenlegi NATO főtitkártól, hogy hosszabbítson, míg mások szerint itt az ideje, hogy egy nő kerüljön a posztra. Franciaország olyan embert szeretne, aki tovább mélyítené az EU–NATO-viszonyt.

Sokan egy nőt látnának szívesen a NATO élén
Mette Frederiksen dán miniszterelnök
Fotó: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup

Bár nyilvánosan szinte alig lehet valamit érzékelni a NATO főtitkári tisztségének betöltése körüli harcokról, a háttérben zajlik az árnyékbokszolás. Mint a Reuters pénteki összeállításából kiviláglik, a poszt jelenlegi birtokosa, Jens Stoltenberg kilenc esztendő után távozik – s a tagországok pedig lázasan keresik lehetséges utódját.

A lap megjegyzi, akadnak, akik azt szorgalmazzák, Stoltenberg maradhatna még egy ciklusra, míg mások egy nőt, jelesül Mette Frederiksen dán miniszterelnököt látnák szívesen a szervezet élén. Mindezen túl pedig Ben Wallace brit védelmi miniszter a múlt héten kijelentette, hogy szívesen elfoglalná a megüresedő széket. Franciaország pedig olyan európai jelöltet támogatna szívesen, aki szorosabb együttműködést hoz majd a NATO és az EU között.

Ugyanakkor abban mindenki egyetért, hogy a döntést a jelenlegi háborús helyzetben nem lenne üdvös rétestésztaként elhúzni, hanem arról a július közepén, Litvániában tartandó NATO-csúcson vagy még azelőtt kellene határozni.

Kapcsolódó írásaink