Külföld

Ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint az ukrán erők sikereket értek el Bahmutnál

Ukrajna megkezdte a légierő fejlesztése átfogó koncepciójának kidolgozását

Az ukrán erők folytatják a védekező hadműveletet, és sikereket értek el a Donyeck megyei Bahmutnál – közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerdán a Telegramon.

Ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint az ukrán erők sikereket értek el Bahmutnál
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Pavlo Bahmut

A katonai vezető egy videófelvételt is közzétett a Wagner orosz zsoldoscsoport egy fogságba ejtett katonájáról. A hadifogoly elmondása szerint a háborúban való részvételre őt leginkább az anyagi juttatások ösztönözték. Hozzátette: arra számított, hogy a hátországban fog szolgálatot teljesíteni, ehelyett a fronton kötött ki. „Azt mondták nekünk, hogy ha nem megyünk harcolni, akkor teherautókra raknak, és többé senki nem lát bennünket” – állította a felvételen a fogságba esett zsoldos.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán haditanácsülést hívott össze, amelyen közlése szerint megvizsgálták a frontvonalakon szolgáló alakulatok és a tartalékosok lőszerellátásának kérdését. „Elemeztük a meglévő és a potenciális szállítási szerződéseket, valamint saját termelésünk növelésének lehetőségét” – mondta az államfő.

Kiemelte, hogy megkezdték a légierő fejlesztése átfogó koncepciójának kidolgozását, és ebben a nyugati típusú repülőgépekre való átállással számolnak. „Új szervezeti felépítés, a pilóták és a személyzet kiképzése, a szükséges infrastruktúra, logisztika és egyebek voltak napirenden” – sorolta az elnök.

Kapcsolódó írásaink