Külföld

A cseh kormány jóváhagyta az ország eddigi legnagyobb fegyverbeszerzését

A harcjárműveket cseh–svéd kormányközi szerződés útján szerzik be

Csehország 246 darab CV90 típusú lánctalpas gyalogsági harcjárművet vesz Svédországtól 59,7 milliárd koronáért (985 milliárd forint). Az önálló Csehország eddigi történetének legnagyobb értékű fegyverbeszerzését szerdán hagyta jóvá a cseh kormány.

A cseh kormány jóváhagyta az ország eddigi legnagyobb fegyverbeszerzését
Jana Cernochová védelmi miniszter
Fotó: AFP/Michal Cizek

Jana Cernochová védelmi miniszter a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón bejelentette: a harcjárműveket cseh–svéd kormányközi szerződés útján szerzik be.

A cseh hadsereg eredetileg 210 harcjárművet szeretett volna venni 51,7 milliárd koronáért, de a fegyverek egyre növekvő ára miatt ilyen üzletet már nem tudott kötni. Viszont a minisztérium elfogadta a svédek azon ajánlatát, hogy további 36 járművet csökkentett áron vehet.

A kormány döntése után a cseh védelmi tárca képviselője aláírta a beszerzési szerződést svéd partnerével. A dokumentumban Svédország garantálja, hogy a harckocsik legyártását legalább 40 százalékban cseh cégekkel végezteti el. Amennyiben ezt a svédek nem tartanák be, büntetést kell majd fizetniük. A CTK cseh hírügynökség értesülései szerint az üzletbe bevont, mintegy 30 cseh cég nagy része már alá is írta együttműködési megállapodását a svéd partnerekkel.

Jana Cernochová továbbá bejelentette, hogy a cseh kormány csatlakozik a német kabinet azon tervéhez, hogy vásárol a Leopard harckocsik legújabb, 2A8 verziójából. A cseh kormány azzal számol, hogy a közös német–cseh beszerzés által jobb árat, gyorsabb szállítást és jobb szervizt kaphat a német gyártóktól – fejtette ki a védelmi miniszter.

Csehország az Ukrajnának nyújtott segítségért cserébe a közelmúltban 14 Leopard 2A4 típusú harckocsit kapott Németországtól. Ezekből eddig három érkezett meg Csehországba.

Kapcsolódó írásaink