Külföld

Győri Enikő: Nem fizettethetik meg a magyar gazdákkal az Ukrajnának nyújtott segítséget

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság rosszul előkészített, átgondolatlan intézkedéseket erőltet rá a tagállamokra – mondta Hidvéghi Balázs

Nem fizettethetik meg a magyar gazdákkal az Ukrajnának nyújtott segítség árát – jelentette ki Győri Enikő európai parlamenti (EP-) képviselő Brüsszelben öt uniós tagország: Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia gazdái által szervezetett tüntetésen kedden.

Győri Enikő: Nem fizettethetik meg a magyar gazdákkal az Ukrajnának nyújtott segítséget
Kedden öt tagállam, köztük Magyarország, gazdái tüntetnek az Európai Bizottság előtti téren Brüsszelben, közölte Győri Enikő
Fotó: Facebook/Győri Enikő

„Az, hogy Ukrajna jelenleg nem tudja biztonságosan exportálni agrártermékeit, nem jelentheti azt, hogy a magyar gazdák fizetik meg a megtámadott országnak nyújtott segítség árát, mivel nem tudják eladni saját terményeiket."

Győri Enikő magyar újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett, az Európai Bizottsággal megállapodás született az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan. A megállapodáshoz viszont az kellett, hogy az érintett országok összefogjanak, a brüsszeli testületi ígéretek betartatásához pedig az, hogy az érintett országok gazdái hallassák a hangjukat.

Objektum doboz

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság olyan rosszul előkészített, átgondolatlan intézkedéseket erőltet rá a tagállamokra, amelyekkel súlyos károkat okoznak a közép-európai gazdáknak.

"A Fidesz EP-képviselői továbbra is határozottan kiállnak a magyar mezőgazdaság érdekeiért, és nem fogjuk hagyni, hogy felelőtlen döntések miatt magyar gazdák menjenek tönkre" - rögzítette Hidvégi videónyilatkozatában.

A kormánypárti politikus arról beszélt, hogy most az ukrajnai háború idejen egész Közép-Európa erőn felül teljesítve, óriási segítséget nyújt az ukrán nép és állam számára.

Ezen belül Magyarország már több mint másfélmillió ukrán menekültnek nyújtott segítséget és "folyamatosan küldjük a humanitárius segélyeket a távolabbi, háború sújtotta vidékekre is" - tette hozzá.

Hidvégi Balázs éppen ezért felháborítónak nevezte, hogy az EB "rossz, átgondolatlan döntéseket hoz és ezzel nehéz helyzetbe hozza a közép-európai gazdákat".

A kormánypárti politikus felszólította az EB-t, hogy elsősorban az európai uniós polgárok érdekeit védje és képviselje".

"Nem helyezhetjük előrébb más országok érdekeit, még akkor sem, ha háború sújtja őket" - hangoztatta, majd úgy fogalmazott: "mi fideszes EP-képviselők továbbra is határozottan kiállunk a magyar mezőgazdaság érdekeiért".

Kapcsolódó írásaink