Külföld

Finnország felmondta a hosszú távú gázszerződését a Gazprommal

Az északiak nem hajlandók rubelben fizetni

A Gasum finn állami energetikai vállalat jelentette be, hogy felmondta az orosz Gazprom Exporttal kötött hosszú távú földgázszerződését, miután a felek nem tudtak megoldani egy elszámolási problémát – írta meg az oroszhirek.hu

A Gazprom 2022 májusában felfüggesztette a vezetékes földgázszállításokat a Gasumnak, mivel utóbbi nem volt hajlandó rubelben fizetni, ezután léptek a finnek. Moszkva a tavalyi uniós szankciókra válaszul követelte, hogy a korlátozásokat támogató országok vevői dollár vagy euró helyett rubelben fizessenek az orosz gázszállításokért.

Közben pontosították a hírt, hogy a felmondás csak a vezetékes szállításra vonatkozik, míg a Gasumnak a Gazprom Exporttal kötött hosszú távú LNG-szállítási szerződése továbbra is érvényben marad.

A Gazprom megerősítette, hogy értesült a finn energiaszolgáltató döntéséről, és közölte, hogy jogi elemzést végez az ügyben tett további lépésekről – jelentette a Reuters.

A Gasum 2022 februárja óta mintegy 188 millió dollár értékben vásárolt földgázt Oroszországtól a finn vámszolgálat adatai szerint. A Gazprom 2021-ben 1,49 milliárd köbméter gázt szállított a vállalatnak, ami Finnország teljes fogyasztásának kétharmadát jelenti.

Kapcsolódó írásaink