Külföld

„Zelenszkij megígérte, nem vetik be az F–16-osokat oroszországi célpontok ellen”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy nem vetik be az amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépeket oroszországi célpontok ellen – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a hirosimai G7-csúcstalálkozó végén.

„Zelenszkij megígérte, nem vetik be az F–16-osokat oroszországi célpontok ellen”
Zelenszkij egyértelműen megígérte, hogy nem fognak az F–16-osokkal orosz légtérbe behatolni – mondta Biden
Fotó: AFP/Ukrán elnöki hivatal

„Zelenszkij egyértelműen megígérte, hogy nem fognak velük orosz légtérbe behatolni” – mondta Biden még Japánban, a csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

Az amerikai elnök elvileg megadta az engedélyt az Egyesült Államok által gyártott F–16-os vadászgépek Ukrajnába szállításához a szövetségi együttműködés keretében, mivel véleménye szerint megváltozott a katonai helyzet a háborúban álló országban.

Biden világossá tette: ha az ukrán csapatok sikeresen előre tudnak jutni a fronton, akkor előállhat olyan katonai helyzet, amelyben nagyobb hatósugarú fegyverekre lesz szükségük, mint amilyenekkel jelenleg rendelkeznek.

Hozzátette azt is, hogy egy jövőbeli orosz–ukrán békemegállapodás esetén az F–16-os vadászgépek növelhetik Ukrajna vezetésének önbizalmát arra az esetre, ha az orosz csapatok ismét megtámadnák az országot.

Kapcsolódó írásaink