Külföld

Nem nőtt a szegénység Németországban 2022-ben

2022-ben a német lakosság 20,9 százalékát fenyegette a kirekesztettség

Nem nőtt a szegénység Németországban 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest – mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy kedden ismertetett vizsgálatában.

Nem nőtt a szegénység Németországban 2022-ben
Egy hajléktalan Münchenben (képünk illusztráció)
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Simon/Frank Hoermann

A kimutatás szerint 2022-ben a német lakosság 20,9 százalékát, azaz 17,3 millió embert fenyegette a szegénység vagy a kirekesztettség. Egy évvel korábban, 2021-ben a lakosság 21 százaléka – ugyancsak 17,3 millió ember – tartozott ebbe a csoportba.

A felmérést a háztartási költségvetési és életkörülmény-felvétel (EU-SILC) című, rendszeres EU-s vizsgálat keretében végezték, amelynek módszertana szerint azokat fenyegeti az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata, akiknek élethelyzetére jellemző az úgynevezett relatív jövedelmi szegénység vagy a súlyos anyagi nélkülözés, vagy a család alacsony munkaintenzitása.

A relatív jövedelmi szegénység azt jelenti, hogy az illető nettó havi jövedelme nem éri el a lakosság egészét jellemző jövedelmi középérték 60 százalékát. Ez 2022-ben Németországban egyszemélyes háztartás esetén 1250 euró (460 ezer forint) volt, kétgyerekes család esetén 2625 euró. Ennek alapján a lakosság 14,7 százaléka – 12,2 millió ember – élt relatív jövedelmi szegénységben tavaly, arányuk 1,3 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbi, 16 százalékhoz képest.

A súlyos anyagi nélkülözésben élők közé azokat sorolják, akiknek életére legalább négy jellemző a vizsgált kilenc probléma közül. A vizsgált problémák közé tartozik például az, hogy valaki nem tudja rendszeresen fizetni a számláit, nem tudja rendesen fűteni a lakását, vagy nem jut legalább kétnaponta meleg ételhez. E meghatározás alapján Németország lakosságának 6,1 százaléka – 5,1 millió ember – élt súlyos anyagi nélkülözésben 2022-ben. Ez 1,8 százalékpontos növekedés a 2021-es 4,3 százalékhoz képest.

Egy család munkaintenzitása akkor alacsony, ha a munkaképes korú (18–64 év közötti) családtagok a lehetséges munkaidejük 20 százalékánál kisebb részét töltik munkával. Németországban tavaly a lakosság 65 éves kor alatti részének 9,7 százaléka – 6,1 millió ember – élt ilyen családban. Ez 0,2 százalékpontos növekedés az egy évvel korábbi, 9,5 százalékhoz viszonyítva.

A Destatis jelentésében kiemelte, hogy a németországi helyzet európai uniós szintű összevetésére még nincs lehetőség, mert a tagállamok kevesebb mint feléből állnak rendelkezésre 2022-es adatok. Ezek alapján a szegénységgel vagy társadalmi kirekesztettséggel fenyegetett lakosság aránya 16,3 százalékkal Finnországban a legalacsonyabb, és 32,2 százalékkal Bulgáriában a legmagasabb.

A 2021-es, teljes körű uniós adatok alapján a szegénységgel vagy kirekesztettséggel fenyegetettek 21 százalékos németországi aránya némileg a 21,7 százalékos EU-átlag alatt van.

Kapcsolódó írásaink