Külföld

Fölháborította a kormányt Zelenszkij terve

A Barátság kőolajvezeték felrobbantásának terve miatt hazánk blokkolja az Ukrajnának szánt európai békekeret felhasználását. Az index által megszólaltatott kormánytag egyértelművé tette, hogy e rendszer stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából.

Fölháborította a kormányt Zelenszkij terve
Az ukrán elnök eszement ötlete kiverte Budapesten a biztosítékot
Fotó: MH archív / Németh András Péter

Az ukrán elnök fenyegetése arról, hogy felrobbantják a Barátság kőolajvezetéket, egyenesen felháborító, ezért blokkolja a kormány az európai békekeret felhasználását – közölte az Index megkeresésére a kabinet egyik tagja. Mint mondta, ezt csak tovább tetézi az, hogy az OTP szankciós listára került, amit ugyancsak magyarellenes lépésnek tartanak.

A forrás egyértelművé tette azt is, hogy a Barátság stratégiai fontosságú gazdaságunk szempontjából. A csővezeték déli ágán keresztül – amelynek a felrobbantásáról az ukrán elnök beszélt – évente mintegy nyolcmillió tonna orosz olaj érkezik, ennek kiesése pedig súlyos problémát okozna.

Az európai békekeretről szóló döntésről megjegyzendő, hogy ANSA olasz hírügynökség értesülése szerint hazánk azért nem hagyta jóvá a kifizetést, mert szeretnénk garanciákat kapni arra, hogy a program a jövőben is megőrzi globális horizontját, és nem csak fegyverkezésre szánják.

Emlékezetes, a kijevi vezetés korábban többször is azzal fenyegette meg hazánkat, hogy megakadályozza a kőolaj behozatalát a vezetéken keresztül, ha nem áll be a sorba az uniós szankciókat illetően Oroszországgal szemben.

Az OTP szankciós listára kerüléséről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még a múlt héten arról beszélt, a pénzintézet semmifajta nemzetközi jogszabályt nem sértett meg, sőt, annak működése teljes mértékben megfelel mindenfajta elvárásnak és jogszabálynak. Ehhez képest a felhelyezése a háború nemzetközi szponzorainak listájára elfogadhatatlan és botrányos – emelte ki a miniszter.

Kapcsolódó írásaink