Külföld

Az olasz kormánypártok előnyét mutatja a részleges helyhatósági választások első fordulója

Az első forduló adatai szerint a jobboldali kormány nem veszített támogatottságából

Az olasz kormánypártok előnyét mutatja a részleges helyhatósági választások első fordulója, tizenhárom megyeszékhelyből négyet a jobbközép, kettőt a balközép szerzett meg, további hétben pedig második fordulót tartanak két hét múlva – közölte a hétfőn zárult választások első fordulójának eredményeit kedden a Belügyminisztérium.

Az olasz kormánypártok előnyét mutatja a részleges helyhatósági választások első fordulója
Silvio Berlusconi, Giorgia Meloni és Matteo Salvini egy új nemzeti politikával forradalmasíthatja az olaszok mindennapjait
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

A Giorgia Meloni vezette, jobboldali kormánykoalíció pártjai Imperia, Sondrio, Treviso és Latina városát szerezték meg. A baloldal Teramót és Bresciát, és utóbbi – történetében először – női polgármestert választott.

A többi hét megyeszékhelyen két hét múlva tartanak második fordulót, de a számok, Siena kivételével, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI), a Liga és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) jelöltjei előnyét mutatják. A hagyományosan baloldalinak számító Toszkána tartomány minden érintett városában második fordulót tartanak, mivel ez alkalommal a baloldali jelöltek nem tudtak az első fordulóban győzni.

Több mint hatmillió olasz járult az urnákhoz csaknem hatszáz önkormányzatban a vasárnap egész nap és hétfőn délelőtt rendezett, részleges helyhatósági választásokon.

A részvételi arány 59,03 százalékos volt, amely két ponttal elmaradt az öt évvel ezelőttihez képest, és alacsonyabb volt a tavalyi parlamenti választásokon mért, 63,9 százaléknál is.

Trentino-Alto Adige és Valle d'Aosta szavazói május 21-én és 22-én, Szicíliában és Szardínián május 28-án és 29-én járulnak az urnákhoz.

Szakértők szerint a tavaly októberben megalakult kormány és az ellenzék számára is belpolitikai tesztnek számított a voksolás. A hét hónapja gazdasági és energetikai válsághelyzetben folytatott kormányzás nehézségei ellenére az első forduló adatai szerint a jobboldal nem veszített támogatottságából. A balközép Demokrata Párt (PD) a februárban megválasztott az új főtitkárral, Elly Schleinnel sem tudott előnyre szert tenni, és a PD továbbra sem volt képes közös jelölteket állítani egykori szövetségesével, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S).

Kapcsolódó írásaink