Külföld

Prigozsin szerint baj van Bahmutban

Az ellenség sikeres ellentámadások sorozatát hajtotta végre ott, ahol az orosz fegyveres erők egységei tartózkodnak – írta Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezére abban a levében, amelyet Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek címzett.

Prigozsin szerint baj van Bahmutban
Prigozsin
Fotó: AFP/Telegram/@concordgroup_official/Handout

Prigozsin a Telegramon közzétett levelében tudatta, hogy jelenleg a Wagner egységei Bahmut több mint 95 százalékát ellenőrzik, és továbbra is támadnak, viszont az orosz hadsereg reguláris egységeivel szemben az ukrán haderő sikeresen lépett fel.

„Tekintettel a hadműveleti helyzet összetettségére és az ön harci tapasztalatára, kérem, jöjjön ide, és a saját szemével mérje fel a helyzetet” – írta Prigozsin levelében.

Moszkva stratégiai visszavonulásról beszél

Oroszország védelmi minisztériuma pénteken közölte, hogy erői visszaverték az állásaik elleni ukrán támadási kísérleteket, ugyanakkor jelezte, hogy csapatai egy területen taktikai okokból visszavonultak.

„Az ukrán hadsereg egységeinek minden támadását visszaverték” - közölte az orosz minisztérium, amely azt is leszögezte: „az orosz erők védelmi vonalain nem sikerült áttörni”.

Ugyanez a közlemény azonban jelezte, hogy az orosz erők a front egy részén némileg visszaszorultak, és a Bahmutól északnyugatra fekvő Berkhivka víztározó közelében foglaltak el „kedvezőbbnek nevezett pozíciókat”.

Prigozsin sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy amit a védelmi minisztérium leírt, az valójában „megfutamodás”.

Visszavert ukrán támadásokról és emberveszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az ukrán fegyveres erők 26 támadást indítottak több ezer katona, mintegy 40 harckocsi és egyéb haditechnikai eszköz bevetésével a szoledari taktikai irányban a 95 kilométeres frontszakasz teljes hosszában, az orosz hadsereg azonban az összes próbálkozást visszaverte, az ukrán áttörés nem sikerült - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

A tábornok azt mondta, hogy Malojiljinivszkénél az orosz erők „a berhivszkei víztározó kedvező adottságaira tekintettel, a védelem stabilitásának fokozása érdekében foglaltak el védvonalat”, és közben visszaverte a támadásokat. Konasenkov szerint az ukrán erők csak ezen a helyszínen több mint 540 katonát, nyolc harckocsit és több mint 20 egyéb páncélozott járművet veszítettek.

Összegzése szerint az ukrán hadsereg a Donyeck körzetében folytatott harcokban mintegy 900 halottat és sebesültet, több mint 30 páncélozott járművet, hét gépkocsit, három tarackot és egy Szu-27-es repülőgépet veszített. Az orosz hadijelentés az ukrán emberveszteséget a teljes frontvonalon mintegy 1185 főre becsüli.

Viktor Szokolov altengernagy, az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnoka a Krasznaja Zvezda katonai lapban pénteken közölt interjújában azt mondta, hogy a flotta Kalibr manőverező repülőgépekkel felfegyverzett hajói a háború kezdete óta több mint 180 fontos ukrán létesítményre mértek csapást. Szavai szerint a fő célpontok a légvédelmi radarállomások voltak. Közölte, hogy a Krímben megerősítették a légi és tengeri drónok elleni védelmet.

Kijev szerint az ukrán tüzérség megsemmisített egy orosz rohamcsapatot Bahmutnál

Az ukrán 60. gépesített dandár tüzérsége megsemmisítette a Donyeck megyei bahmuti front egyik szakaszán az orosz erők rohamcsoportját - közölte pénteken a Facebookon Roman Hriscsenko, az ukrán erők 127. területvédelmi dandárjának parancsoka.

A katonai vezető közlése szerint alakulatának légi felderítése rögzítette az orosz rohamcsapatot, és értesítette a 60. gépesített dandárt. Szavai szerint utóbbiak tüzérsége két jól irányzott lövéssel megsemmisítette az ellenséges csoportot.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a légi felderítés és a tüzérség tömören és hatékonyan kommunikál egymással. Az ukrán vadászgépek éberségükkel és pontosságukkal biztosítják az ellenség visszaszorítását” - hangsúlyozta a parancsnok. Arra nem tért ki, hogy konkréten mekkora veszteséget okoztak az orosz hadseregnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét haditanácsot hívott össze, amelyen egyebek mellett meghallgatta Olekszandr Szirszkijnek, a szárazföldi erők parancsnokának jelentését. „Meghallgattuk Szirszkij tábornok jelentését, akinek alakulatai erejükön felül teljesítve bizonyos irányokban visszavonulásra kényszerítették az ellenséget” - írta Zelenszkij a Telegramon.

Szirszkij a héten többször adott hírt az ukrán katonák Bahmutnál aratott sikereiről. Közölte, hogy az ukrán erők ellentámadásba mentek át, helyenként két kilométerrel szorították vissza az orosz csapatokat, akik több állásuk feladására kényszerültek.

Volodimir Zelenszkij tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők több vezetőjének beszámolóját is meghallgatták. Ezek alapján az elnök közölte, hogy a dél-ukrajnai odesszai régióban és az ország északi részén is az ukrán erők ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Twitteren közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem vezetett semmire egyetlen arra irányuló kísérlete sem, hogy „megfelelő válaszlépésekkel” megfélemlítse Ukrajnát és a világot, Oroszország számára pedig a legrosszabb csak most kezdődik.

Danyilov arra reagált, hogy csütörtökön a Kreml „megfelelő választ” ígért a Nagy-Britannia által adományozott nagy hatótávolságú Storm Shadow típusú rakéták Ukrajnába érkezésére.

Kapcsolódó írásaink