Külföld

Ideiglenes határellenőrzést vezet be Szlovákia

Azt tanácsolják, hogy akik az adott időszakban szlovákiai utazást terveznek, indulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartásáról

Szlovákia biztonsági okokból ideiglenes határellenőrzést vezet be május 24. és június 8. között a Magyarországgal, Ausztriával, Lengyelországgal és Csehországgal közös határszakaszain, valamint a nemzetközi repülőtereken – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Police.hu-n pénteken.

Ideiglenes határellenőrzést vezet be Szlovákia
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Samuel Kubani

Az ORFK kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján azt írta, hogy az említett időszakban kizárólag a kijelölt határátkelőhelyeken lehet majd a határon átlépni. Hozzátették, a szlovák hatóságok törekszenek arra, hogy az átkelőhelyeken a várakozási idő minimális legyen.

A magyar rendőrség azt javasolja, hogy az utazók az érintett átkelők előtt készítsék elő személyazonosító okmányaikat.

A magyar–szlovák határszakaszon 2023. május 24. és június 8. között kizárólag az alább felsorolt határátkelők vehetők igénybe:

Közúti határátkelők: Rajka–Dunacsún/Cunovo (autópálya), Rajka–Oroszvár/Rusovce, Vámosszabadi–Medve/Medvedov, Komárom–Révkomárom/Komárno (Monostori híd), Komárom–Révkomárom/Komárno, Esztergom–Párkány/Stúrovo, Letkés– Ipolyszalka/Salka, Parassapuszta–Ipolyság/Sahy, Balassagyarmat–Tótgyarmat/Slovenské Darmoty, Ráros –Ráróspuszta/Ráros, Ipolytarnóc–Kalonda/Kalonda, Cered– Tajti/Tachty, Somoskőújfalu–Sátorosbánya/Siatorská Bukovinka, Bánréve–Sajólénártfalva/Král, Aggtelek– Domica/Domica, Tornanádaska - Bódvavendégi/Hostovce, Tornyosnémeti–Migléc/Milhost (I/17 út), Tornyosnémeti– Migléc/Milhost (R4 út), Abaújvár–Kenyhec/Kechnec, Hollóháza–Eszkáros/Skáros, Sátoraljaújhely– Újhely/Slovenské Nové Mesto (főút, I/79), Sátoraljaújhely– Újhely/Slovenské Nové Mesto (közút), Pácin– Nagykövesd/Velky Kamenec.

Vasúti határátkelők: Rajka–Oroszvár/ Rusovce, Komárom– Révkomárom/Komárno, Szob–Párkány/Stúrovo, Somoskőújfalu–Fülek/Filakovo, Bánréve– Sajólénártfalva/Lenartovce, Hidasnémeti– Hernádcsány/Cana.

Folyami határátkelők: Komárom–Révkomárom/Komárno, Esztergom–Párkány/Stúrovo.

A közleményben azt tanácsolják, hogy akik az adott időszakban szlovákiai utazást terveznek, indulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartásáról.

Kapcsolódó írásaink