Külföld

Kövér László Dél-Koreában a nemzetgyűlés elnökével tárgyalt

A Koreai Köztársaság Nemzetgyűlésének elnökével tárgyalt Szöulban Kövér László házelnök – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája az MTI-vel kedden.

Kövér László Dél-Koreában a nemzetgyűlés elnökével tárgyalt
Az Országgyűlés Sajtóirodája által közreadott képen Kim Dzsin Pjo, a Koreai Nemzetgyűlés elnöke fogadja Kövér László házelnököt Szöulban 2023. május 9-én
Fotó: MTI/Az Országgyűlés Sajtóirodája

Kövér Lászlót dél-koreai hivatalos látogatása során Kim Dzsinpjo, a Koreai Nemzetgyűlés elnöke fogadta. A magyar házelnök hangsúlyozta: Dél-Korea az egyik sikertörténet a nemzetközi kapcsolatépítésben, a magyar–koreai kapcsolatok évtizedek óta töretlenül fejlődnek és stratégiai szintre emelkedtek. Ennek a kiindulópontja az a bölcs döntés volt, amellyel az egykori magyar és koreai vezetés egyfajta úttörő szerepet is vállalt 1989-ben a diplomáciai kapcsolatok felvételével – fogalmazott.

Hozzátette: a 2010-es keleti nyitás politikájának helyességét pedig az is igazolja, hogy az utóbbi három évben a koreai tőke volt a legaktívabb a befektetések terén Magyarországon.

Az Országgyűlés Sajtóirodájának közleménye szerint Kövér László a találkozón azt is hangsúlyozta: Magyarország, Közép-Európa, de egész Európa számára nagyon fontos, hogy kellően erős és szerteágazó kapcsolatrendszer kösse össze az eurázsiai kontinens keleti felével.

A házelnök elmondta, hogy a magyar Országgyűlés a bizottságok, baráti tagozatok és a hivatalok közti rendszeres érintkezéseken túl kész az együttműködésre a nemzetközi szervezetekben is mindazokban a kérdésekben, amelyek a közös érdekek és értékek megvédését szolgálják.

Kiemelte: az üzleti kapcsolattartást és a turizmusnak a járványt megelőző szintre való visszatérését nagy mértékben segítheti, hogy két légitársaság révén a nyári szezontól heti hét alkalommal indul közvetlen járat Szöul és Budapest között.

A megbeszélésen a magyar házelnök az egyetemi diákkapcsolatok fontosságáról is beszélt, jelezve, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíj-program által a jövő évre biztosított száz helyére kétszeres volt a koreai hallgatók jelentkezése.

Az Országgyűlés Sajtóirodájának tájékoztatása szerint a találkozón a Koreai Nemzetgyűlés elnöke arról beszélt: a magyarországi beruházások nemcsak a két ország kapcsolatait erősítik, hanem Korea fejlődésének is lendületet adtak, a gazdaság mellett pedig az oktatás, a tudomány, a turizmus és a kultúra területén is szoros együttműködésre törekszenek Magyarországgal.

Kim Dzsinpjo köszönetét fejezte ki, hogy a magyar kormány támogatja Puszan városát a 2030-as világkiállítás megrendezésének elnyerésére.

Kapcsolódó írásaink