Külföld

Peking továbbra is kész előmozdítani az ukrajnai rendezést

Peking továbbra is kész előmozdítani az ukrajnai háború lezárására irányuló békemegbeszéléseket, illetve az indiai-kínai kapcsolatok helyreállítására törekszik a kínai külügyi tárca pénteki közleménye szerint.

Peking továbbra is kész előmozdítani az ukrajnai rendezést
Csin Kang
Fotó: AFP/Greg Baker

Csin Kang tárcavezető Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is egyeztetett csütörtökön, a Sanghaji Együttműködési Szervezet Goában tartott külügyminiszteri találkozójának margóján – tudatta a minisztérium.

A megbeszélésen a kínai tárcavezető azt mondta, Peking kész egyeztetni és együttműködni Moszkvával annak érdekében, hogy kézzelfogható megoldást találjanak az ukrajnai háború politikai úton történő lezárására.

Kína áprilisban tette közzé saját béketervét az Ukrajna elleni háború megoldására.

Csin Kang Goában Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszterrel is egyeztetett, akinek leszögezte, Kína szeretné helyreállítani a Peking és Újdelhi közötti jó viszonyt és mélyíteni az együttműködést régiós, illetve nemzetközi ügyekben.

India és Kína kapcsolatai 2020 óta romlottak meg, a két országot elválasztó, a himalájai térségben lévő határon a katonák többször összecsaptak.

A világ leghosszabb – 3340 kilométeres – határvonalán osztozó Kína és India között több évtizedes a határvita, rendezését éveken át húzódó tárgyalásokkal sem tudták elérni.

A kínai külügyminiszter csütörtökön arról biztosította indiai kollégáját, hogy a határmenti térségben a helyzet „általában véve stabil”.

Kapcsolódó írásaink