Külföld

Dróntámadás Putyin ellen: most eszkalálódhat csak igazán a háború

A szakértő szerint az oroszok megtorló intézkedéseire hivatkozva az ukránok külföldről kérhetnek újabb és újabb segítséget

Mint ahogy arról már portálunk beszámolt, Ukrajna a múlt éjjel dróntámadást kísérelt meg a Kreml ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolása céljából, de a két drónt az orosz védelem semlegesítette. Erről nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

Dróntámadás Putyin ellen: most eszkalálódhat csak igazán a háború
Horváth József szerint, ha az amerikaiak és az oroszok nem kellő mértéktartással viszonyulnak ehhez, mint ahogy már számos esetben megtették, akkor nagyon könnyen elfajulhat a helyzet
Fotó: MH/Purger Tamás

A szakértő szerint pillanatnyilag még nem tudni biztosan, hogy ki hajthatta végre.

Kifejtette:

„Alapvetően két forgatókönyv jöhet szóba. Először az, hogy maguk az oroszok hajtanak végre egy ilyen támadást annak érdekében, hogy a társadalmat még inkább felsorakoztassák a Putyin elnök vezette orosz elit mögé a háborúval kapcsolatosan. Már ott is látszanak a fáradás nyomai.

Másik forgatókönyv szerint az ukránok tették, ugyanis információk szerint az elmúlt hetekben a moszkvai körzetben már találtak ilyen lezuhant drónt. Ennek kapcsán az amerikaiak is nyilatkoztak, hogy ők igyekeznek lebeszélni az ukránokat egy ilyen támadásról, mert az a háború eszkalációjához vezethet.”

Ebből a szempontból az ukránoknak is megvan a motivációja, hogy egy ilyen támadást hajtsanak végre, tekintettel arra, hogy a beígért tavaszi hadjáratuk különböző okokra hivatkozva még nem indult el – magyarázta Horváth József, majd hozzátette, viszont nyugati hírforrások is megerősítik, hogy lőszerben és technikában is fogyatkozik az ukrán hadsereg ütőereje. Lehetséges, hogy az a megfontolás is vezérli az ukránokat, hogy így próbálják meg lehetőleg kiszélesíteni ezt a konfliktust, és másokat is bevonni.

A szakértő elmondása szerint nyilvánvaló, hogy ez egy alkalmatlan kísérlet volt arra, hogy Putyint meggyilkolják.

„Ezzel demonstrálni lehet egyrészt azt, hogy az ukránok képesek ilyen csapásmérésekre is az orosz fővárosban, ami egy kemény üzenet.

Másrészről az oroszok ez után valamiféle válaszlépéseket fognak tenni. És a megtorló intézkedések, amelyeket az oroszok valószínűleg megindítanak, azokra hivatkozva az ukránok külföldről kérhetnek további segítséget fegyver, lőszer vagy akár emberi erő képében, amivel fel tudják venni még erősebben a harcot az oroszokkal szemben”

– vélekedett a szakértő.

Figyelmeztetett: ha az amerikaiak és az oroszok nem kellő mértéktartással viszonyulnak ehhez, mint ahogy már számos esetben megtették, akkor nagyon könnyen elfajulhat a helyzet.

Először látni kell, hogy az oroszok hogyan reagálnak erre. Másodszor, hogy az amerikai kormány kiad-e valamiféle kommünikét ezzel kapcsolatosan. Onnantól lehet majd látni, hogy ez a támadás milyen irányba fog tovább fordulni – zárta gondolatait Horváth József.

Kapcsolódó írásaink