Külföld

Vérben gázolva kell utat törniük az ukránoknak a győzelemhez

A D-napi partraszálláshoz hasonlítják elemzők az ukránokra váró feladatot. Ha sikerre akarják vinni a tavaszi ellenoffenzívájukat, aknamezők és tankcsapdák rengetegén átgázolva kell keresztül törniük magukat a többszörösen megerősített orosz védvonalakon.

Vérben gázolva kell utat törniük az ukránoknak a győzelemhez
Ukrán katona a páncélosát álcázza
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

Ukrajna szerint már majdnem befejeződött a tavaszi ellentámadásra való felkészülése. Amikor a támadás elindul, az a konfliktus sorsdöntő pillanata lesz. Az oroszoknak azonban mintegy hat hónapjuk volt arra, hogy előkészítsék a terepet − és kiépítsék a bonyolult védelmi rendszereket. Az áttörés hatalmas kihívást jelent majd – írta elemzésében az Index.

A cikkben megjegyzik, hogy a CNN és más hírportálok által áttekintett műholdfelvételeken látható, milyen kiterjedt védelmi rendszereket építettek ki Dél-Ukrajna egyes részein az oroszok: tankcsapdának szánt árkok, akadályok, aknamezők és lövészárkok rétegeit állították az ukránokkal szembe a Krímtől a Donbász egyes részéig. Az ukránok számára az lesz a kihívás, hogy ezeket az akadályokat gyorsan megkerüljék vagy leküzdjék, olyan lendülettel, ami megzavarja az orosz parancsnokságot és irányítást.

Kritikus fontosságú lesz az is, hogy az offenzíva előtt megszakítsák az utánpótlási vonalakat, megsemmisítsék a lőszerraktárakat, és támadják az üzemanyag-infrastruktúrát.

Bár az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov pénteken azt mondta, hogy az ellentámadás előkészületei már majdnem teljesek, a csapatmozgásokról nagyon keveset lehet tudni. Egy Oroszország által a megszállt területen kinevezett tisztviselő mindenesetre azt állította az egyik amerikai lapnak, hogy a zaporozsjei régióban már ott állomásozó 12 ezer ukrán katona mellé hamarosan két friss dandár érkezik. Meg nem nevezett NATO-tisztviselők nyilatkozatából pedig úgy tűnik, az Ukrajnának ígért harcjárművek 98 százaléka már az országban van.

Franz-Stefan Gady, a modern hadviselés londoni szakértője szerint az ukrán célnak az kell lennie, hogy „bénultságot váltson ki az orosz katonai vezetésben, és pánikot az orosz sorállományban... Az olyan megfoghatatlan tényezők, mint a taktikai meglepetés, a harctéri vezetés és a harci morál valószínűleg a támadás első 24 órájában lesznek döntőek”.

Ideális forgatókönyv szerint „az ukrán páncélososzlopok egy gyenge ponton átütik a rétegzett orosz védelmet, gyorsan előrenyomulnak az orosz hátországba, és fenyegetik a parancsnoki és irányítási csomópontokat, mint például a katonai parancsnokságokat és az ellátási központokat”.

Matthew Schmidt, a New Haven-i Egyetem docense szerint azonban az a veszély fenyegeti az ukrán erőket, hogy az ellentámadás „hadosztályszintű harccá válik, amelyből szakaszos csaták sorozata lesz”, és az ukránok megrekednek.

Kapcsolódó írásaink