Külföld

Erdogannal tárgyalt az ENSZ-főtitkár a gabonafolyosóról

Telefonon tárgyalt Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és Recep Tayyin Erdogan török államfő az ukrajnai gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról és kiterjesztéséről – közölte az ENSZ főtitárának sajtóirodája közép-európai idő szerint szombat hajnalban.

Erdogannal tárgyalt az ENSZ-főtitkár a gabonafolyosóról
Recep Tayyip Erdogant telefonon egyeztetett az ENSZ vezetőjével
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Murat Kula

A két vezető foglalkozott az Oroszország és az ENSZ-főtitkárság közti egyetértési megállapodással is, amely az orosz élelmiszeripari termékeket és a műtrágyát juttatná a világpiacra.

Az ukrán gabona fekete-tengeri exportját és az orosz mezőgazdasági termékek kivitelét lehetővé tévő megállapodást 2022 júliusában írták alá Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ képviselői. Az alku hatályát novemberben 120 nappal meghosszabbították, némi egyeztetés után pedig ugyanígy döntöttek márciusban is.

A körülmények egyelőre nem megfelelőek ahhoz, hogy kiterjesszük a fekete-tengeri megállapodást - hangoztatta a Kreml kedden, válaszul arra a levélre, amelyet Guterres Vlagyimir Putyin orosz elnöknek küldött a megállapodás továbbfejlesztését és kiterjesztését javasolva.

Az ENSZ közleménye szerint a Guterres és Erdogan emellett mind a szíriai, mind a szudáni konfilktusról szót ejtett.

Kapcsolódó írásaink