Külföld

Megérkezett az első nukleáris üzemanyag a törökországi Akkuyu Atomerőműbe

Vlagyimir Putyin az ünnepségen kijelentette, az Akkuyu Atomerőmű nagyon fontos elem az orosz–török együttműködésben

Ünnepélyesen fogadták az első nukleáris üzemanyag szállítmányt az orosz kivitelezésben épülő törökországi Akkuyu Atomerőműben csütörtökön, az erről szóló tanúsítványt Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója adta át Fatih Dönmez török energetikai miniszternek.

Megérkezett az első nukleáris üzemanyag a törökországi Akkuyu Atomerőműbe
Akkuyu Atomerőmű
Fotó: SERKAN AVCI / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Az ünnepségen Vlagyimir Putyin orosz elnök online közvetített köszöntőjében kiemelte, az Akkuyu Atomerőmű nagyon fontos elem az orosz–török együttműködésben. Hozzátette, hogy az atomerőmű építésén kívül az orosz–török gazdasági, turisztikai kapcsolatok jelentősen fejlődnek, példaként említve, hogy Oroszország gázszállításban is igyekszik Törökország igényét kielégíteni.

Putyin elnök emlékeztetett, hogy Törökországban egyszerre 4 atomerőművi blokk épül, amely révén 4800 megawattnyi elektromos áramot állítanak elő környezetbarát módon. Jelenleg ez a legnagyobb atomerőmű-építés a világon, a területen csaknem 30 ezer szakember dolgozik, jelentős részük török állampolgár. A török beszállítók 4,8 milliárd dollár értékű munkát végeznek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ugyancsak online közvetített köszöntőjében kiemelte, Törökország megtette az első lépést az erőműépítéssel ahhoz, hogy a békés célt szolgáló atomenergiát használó országok közé tartozzon. A török elnök elmondta, az Akkuyu Atomerőművet – amely az ország első ilyen létesítménye – hat éve kezdték építeni, és megköszönte az ehhez kapott nemzetközi segítséget, az orosz szakemberek hozzájárulását.

Az erőmű építése speciális rendszerben valósul meg, 20 milliárd dollár értékű projektről van szó. A Roszatom nemcsak befektetője, hanem építője is az atomerőműnek, amely 2028-ig készül el, és Törökország áramfogyasztásának 10 százalékát adja – ismertette Erdogan elnök. Hangsúlyozta, hogy az atomerőmű tervezésénél, építésénél maximálisan figyelembe vették a biztonsági követelményeket, a legutóbbi földrengés is bizonyította, hogy a biztonsági számítások helyesek voltak. A török elnök bízik abban, hogy hamarosan a második és a harmadik atomerőművet is megépíthetik Törökországban.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója köszöntőjében kiemelte, a nukleáris energia a gazdasági fejlődésben fontos szerepet játszik, és egyben tiszta energiaforrás. A NAÜ a török atomerőmű projektet műszaki segítséggel és a szakemberek képzésével is támogatja.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója az ünnepséget megelőző nemzetközi sajtótájékoztatón az M1 Híradójának azon kérdésére, hogy miért választotta a Roszatom a Build-Own-Operate (BOO) konstrukciót a török atomerőmű megvalósításához, a Paks II. projektre utalva kifejtette: az orosz fél azon gondolkodik, milyen erőfeszítésekre van még szükség ahhoz, hogy felgyorsítsák a magyar beruházást, amihez a törökországi atomerőmű-projekt tapasztalatai is hasznosak lehetnek.

A vezérigazgató emlékeztett arra, hogy a török atomerőmű a világon az első olyan projekt, amelyet a Roszatom a török leányvállalatával tervezett, épít és üzemeltet (BOO). Előnye a pénzügyi konstrukció mellett az is, hogy minimalizálja az álláspontokban esetleg jelentkező különbségeket a fővállalkozó és a megrendelő között.

A Roszatom vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a török atomerőműbe érkezett első üzemanyag-szállítással megkezdődött az a folyamat, amelynek eredményeként beindítják majd az 1-es blokk reaktorát.
Idén novemberben megkezdődik az 1-es blokk rendszereinek ellenőrzése, ami több hónapot vesz igénybe. Jövőre tervezik az úgynevezett fizikai indítást, amelynek során behelyezik az első adag üzemanyagot a reaktor aktív zónájába, majd az ellenőrzött minimális teljesítményszint után fokozatosan növelik az energiaszintet, és 2025-ben – a szerződésnek megfelelően – megkezdődhet az áramtermelés az 1-es blokkon – mondta Alekszej Lihacsov.

A paksihoz hasonló, 4 VVER–1200-as blokkal épülő törökországi Akkuyu Atomerőmű a 2010. május 12-én Ankarában kötött török–orosz kormányközi megállapodás alapján valósul meg Törökország déli részén, Mersin tartományban, a Földközi-tenger partján. Az Akkuyu Atomerőmű Törökország első atomerőműve és az első olyan projekt az atomenergetikában, amely BOO konstrukcióban valósul meg, vagyis a projekt az orosz fél tulajdonában van, amely finanszírozza az építkezést, és működteti a majdani blokkokat, amelyek éves szinten 35 milliárd kilowattóra áramot termelnek majd. Az építést, üzembe helyezést, az üzemeltetést, valamint az üzemidő végeztével a leszerelést a Roszatom leányvállalata, az Akkuyu Nuclear cég valósítja meg.

Kapcsolódó írásaink