Külföld

Lavrov: Skizofrén nyugati logika, hogy sikeres ellentámadás után Kijev tárgyalhat

Állítólag a zaporizzsjai terület az Azovi-tenger partjainak elérésével az egyik célpont

Szergej Lavrov külügyminiszter szerint skizofrén logika, hogy a nyugati nyilatkozatok szerint Moszkva és Kijev csak Ukrajna sikeres ellentámadása után tárgyalhat egymással – írta meg az oroszhirek.hu.

Lavrov: Skizofrén nyugati logika, hogy sikeres ellentámadás után Kijev tárgyalhat
Szergej Lavrov
Fotó: AFP/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

„A céljainkat (Ukrajnában) nagyon világosan és őszintén kijelentettük. De mi a célja az Egyesült Államoknak, a NATO-nak, az Európai Uniónak? Fegyverekkel felpumpálni Ukrajnát, és most van ez a nevetséges elmélet: most biztosítunk Ukrajnának egy sikeres ellentámadást, és akkor majd megkérjük Ukrajnát, Zelenszkijt, hogy kezdjen tárgyalásokat. Ez valamiféle skizofrén logika” – mondta az ENSZ-ben tartott sajtótájékoztatón, amiről az oroszhirek.hu is írt.

Objektum doboz

Oroszország arra törekszik, hogy az ott évek óta felhalmozódott biztonsági fenyegetések ne érkezzenek Ukrajna területéről – pontosított a diplomata. A konfliktus megoldására nincs menetrend – mondta.

Az orosz diplomácia vezetője felszólította a nyugati országokat, hogy ne osszák meg a világközösséget, és ne helyezzék magukat mások fölé.

Kijev folyamatosan az ukrán fegyveres erők közelgő ellentámadásáról beszél. Denisz Smihal miniszterelnök szerint ez tavasszal vagy nyáron kezdődhet. Ugyanakkor Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter úgy vélekedett, hogy a tavasz végén ellentámadásra lehet számítani, és Kijev több csapást is tervez.

Állítólag a zaporizzsjai terület az Azovi-tenger partjainak elérésével az egyik célpont. Mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megjegyezte, az orosz hadsereg gondosan figyelemmel kíséri a készülő ellentámadásról szóló nyilatkozatokat, és figyelembe veszi azokat a különleges művelet megtervezésekor – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink

Ádáz harcok Bahmut és Marjinka térségében

ĀAz ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentése szerint a nap folyamán az orosz erők két rakétacsapást mértek SZ–300-as légvédelmi rendszerrel a Harkiv megyei Kupjanszk város központjára