Külföld

Pentagon: Az Ukrajnának nyújtott amerikai források nem korlátlanok

Joe Biden amerikai elnök az év elején kizárta az F–16-osok Kijevnek történő átadását

Az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásra szánt amerikai források nem korlátlanok – mondta Colin Kahl, az ország védelmiminiszter-helyettese a Foreign Policy által szervezett online előadáson.

Pentagon: Az Ukrajnának nyújtott amerikai források nem korlátlanok
A Pentagon épülete
Fotó: AFP/Staff

„Nyilvánvalóan rendkívüli mennyiségű pénz áll rendelkezésünkre, amelyet a kongresszus Ukrajna védelmének támogatására különített el, de ez nem korlátlan” – mondta A tisztviselő.

Az F–16-os vadászgépek Ukrajnába küldésének kilátásba helyezésével kapcsolatban Kahl megjegyezte, hogy egy ilyen döntés végrehajtása másfél évig tartana Washington számára – számolt be erről az Oroszhirek.hu.

Joe Biden amerikai elnök az év elején kizárta az F–16-osok Kijevnek történő átadását, mondván, hogy az ilyen szállításoknak nincs értelme a jelenlegi konfliktus kontextusában.

Márciusban a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora, John Kirby azt mondta, hogy az ország álláspontja ebben a kérdésben nem változott.

A Pentagon április elején újabb katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. Ezt 2,6 milliárd dollárra becsülték. Kijev lőszert kap a Patriot és a NASAMS föld-levegő rakétarendszerekhez, a HIMARS- és a Grad többszöri indítású rakétarendszerekhez, különböző kaliberű tüzérségi és harckocsilövedékekhez, aknagránátokhoz, valamint 23 millió lőszert kézifegyverekhez.

Ezenkívül a csomag tartalmazott TOW és Javelin páncéltörő rendszereket, gránátvetőket, légvédelmi radarokat, mentőjárműveket, teherautókat, kilenc 30 mm-es automata drónelhárító löveggel felszerelt járművet, páncélozott parancsnoki járművet, precíziós légvédelmi rakétákat és műholdas kommunikációs terminálokat.

Mint Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, Oroszország nem az ukrajnai konfliktus lendkerekét akarja pörgetni, hanem le szeretné zárni azt. A nyugati országok azonban folyamatosan arról beszélnek, hogy folytatni kell a harcot, fokozzák a fegyverszállításokat, és kiképzik az ukrán fegyveres erők harcosait a saját területükön. Moszkva többször is kijelentette, hogy a nyugati katonai segélyek csak meghosszabbítják a konfliktust, a fegyverszállító országok pedig az orosz hadsereg legitim célpontjaivá válnak.

Kapcsolódó írásaink