Külföld

Ukrajna F–16-os harci gépekhez keres pilótákat

Az Egyesült Államok egyelőre elutasította, hogy F–16-os harci gépeket küldjön Ukrajnának

Felhívást intézett a pilótákhoz és a szakemberekhez Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, hangoztatva, jelentkezzenek azok, akik „hajlandóak és képesek” az amerikai F–16-os vadászgépek használatára és irányítására, csatlakozzanak Ukrajna védelméhez.

Ukrajna F–16-os harci gépekhez keres pilótákat
A felhívás azoknak a pilótáknak szól, akik képesek az F–16-os típusú harcigépek irányítására, és hajlandóak részt venni a háborúban
Fotó: Evrim Aydin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Erről a Tanjug hírügynökség írt kedden az UNIAN ukrán hírportálra hivatkozva.

A politikus akkor közölte felhívását, amikor az ukrajnai Odessza város médiaközpontjában találkozott a dán ügyvezető védelmi miniszterrel, Troels Lund Poulsennel.

Reznyikov közölte: a felhívás azoknak a pilótáknak szól, akik képesek az F–16-os típusú harci gépek irányítására, és hajlandóak részt venni a háborúban.

„Nyitva áll előttük az ajtó” – mondta a tárcavezető.

Az Egyesült Államok egyelőre elutasította, hogy F–16-os harci gépeket küldjön Ukrajnának. Joe Biden amerikai elnök kijevi látogatása során februárban kijelentette, hogy Ukrajnának most még nincs szüksége a repülőgépekre, mert – mint rámutatott –, az Egyesült Államok egyelőre más fontos fegyverzetet biztosít. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter korábban kifejezte meggyőződését, miszerint az ukránoknak jelenleg nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerekre van szükségük, az F–16-os többcélú vadászgépek a konfliktusnak ebben a szakaszában nem tudnak segíteni Ukrajnának.

Kapcsolódó írásaink