Külföld

Demkó: Hírszerzésben az ukránok jobbak az oroszoknál

A szakértő szerint hírszerzésben az ukránok jobbak az oroszoknál

Semmi sem garantálja, hogy ezt a tizenkét dandárt, ha elkészül április 30-ig, koncentráltan be tudják vetni – latolgatja közösségi oldalán az ukrán esélyeket Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő egy Amerikában napvilágot látott cikk kapcsán, amely az ukrán hadsereg felszereltségéről szól.

Demkó: Hírszerzésben az ukránok jobbak az oroszoknál
Ukrán katonák a bahmuti front közelében egy holland YPR–765 páncélozott személyszállító járművel
Fotó: AFP/Genya Savilov

Mint írja: ha igaz, akkor április 30-ra lesz teljesen kész az ukránok képzése – 12 dandárnyi erő, 253 harckosival, csaknem 900 gyalogsági harc- és szállítójárművel, 147 tüzérségi eszközzel. (De márciusban még hiányoztak eszközök.)

Megállapítása szerint „az eszközállomány logisztikai rémálom” – és szerinte „teljesen reális egyébként, tudjuk az adományok összetételét. Az M113 ráadásul hihetetlen elavult, szóval ezt nem nevezném felszereltsége alapján egy modern támadó csoportosításnak” – fejti a szekértő.

Objektum doboz

Persze – mint írja – a kérdés mindig az, mi van a túloldalon, ha T–55-ös és BTR–60-as, akkor elmegy, bár inkább T–72, BMP–1,2,3 és BTR-80 a jellemző átlag. A motiváció, képzés, hírszerzési támogatás is nagy tényező, és ebben ukrán/nyugati előny van.

Demkó Attila, biztonságpolitikai szakértő
Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő
Fotó: Facebook

Láthatóan két kiemelt dandár van, a 33. és a 82. – ezek kapták a legjobb nyugati harckocsikat.

Szerinte az is érdekes lehet, mit vetettek be eddig az ukránok Bahmut és Avdiivka védelmére.

Úgy emlékszik, mintha a 82-eseket látta volna, de lehetségesnek tartja, hogy más dandárok részeit is a frontra vezényelték. Tehát semmi sem garantálja – fogalmaz – hogy ezt a 12 dandárt, ha elkészül április 30-ig, koncentráltan be tudják vetni.

A szakértő szerint reális adatok szerepelnek a cikkben
A szakértő szerint reális adatok szerepelnek a cikkben
Fotó: Facebook

Az ukránok haderejét taglaló amerikai irat hitelessége kapcsán ezt írja: „Nekem ez az irat tartalmilag reálisnak tűnik, ha van is benne hamisítás, nem első ránézésre nyilvánvaló.”

Kapcsolódó írásaink