Külföld

Hivatalosan is kémkedéssel vádolják a Wall Street Journal újságíróját

Evan Gershkovich amerikai újságírót pénteken hivatalosan is megvádolták kémkedéssel – közölte az Oroszhírek.hu. A Wall Street Journal tudósítóját március 30-án vették őrizetbe Jekatyerinburgban, miután katonai titkok megszerzésére tett kísérlet közben tetten érték egy hadiipari létesítménynél.

Hivatalosan is kémkedéssel vádolják a Wall Street Journal újságíróját
Evan Gershkovich
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

Az amerikai férfi ártatlannak vallotta magát a moszkvai Lefortovo kerületi bíróságon, ahol meghallgatták – közölte a TASZSZ-ra hivatkozva a portál, majd hozzátette: az orosz hatóságok azt állítják, hogy Gerskovich „az amerikai fél utasítására eljárva államtitoknak minősülő információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatának tevékenységéről.”

Gershkovichot a közép-oroszországi Jekatyerinburgban tartóztatták le, és május 29-ig előzetes letartóztatásba helyezték. A letartóztatás ellen fellebbezett, a fellebbviteli tárgyalást április 18-ra tűzték ki. Ha a kémkedés vádja bebizonyosodik és elítélik, akár 20 évre börtönbe kerülhet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy jellemezte Gercskovichot, mint akit „tetten értek”. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pedig azt mondta, hogy bármit is csinált Gercskovich, „annak semmi köze az újságíráshoz” – idézte nyilatkozataikat a portál. A Wall Street Journal tagadta, hogy Gercskovich kémkedett volna.

Kapcsolódó írásaink