Külföld

A korábban őrizetbe vett Donald Trump elhagyta a bíróság épületét

A volt elnököt csaknem három tucat bűncselekmény elkövetésével vádolják, ő esküszik az ártatlanságára - Nagy Áron írása

Donald Trump volt elnök kedden helyi idő szerint 13 óra 24 perckor érkezett a manhattani büntetőbíróságra. Integetett a bámészkodóknak, és besétált a bíróság épületébe, ahol a rendőrség az előírásoknak megfelelően őrizetbe vette a meghallgatásáig. A korábbi jelentések alapján ez csak egy formális eljárás, és a politikust nem bilincselték meg, nem zárták fogdába, s ilyesmire szinte bizonyosan nem is fog sor kerülni. Trump a meghallgatás után elhagyta a bíróságot és hazarepült Floridába.

A korábban őrizetbe vett Donald Trump elhagyta a bíróság épületét
Donald Trump támogatói és bírálói is felvonultak április 4-én a manhattani büntetőbíróság előtt
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Deccio Serrano

Mielőtt az Egyesült Államok előző elnöke megérkezett volna, az épület előtt hangos szóváltás és dulakodás volt a hívei és az elítélését követelők között. Trumpnak helyi idő szerint kedden kora délután kellett bíróság elé állnia, de már órákkal korábban többszáz fős tömeg gyűlt össze az utcán. A sajtójelentések szerint tapintható volt a feszültség, és a politika csak olajat öntött a tűzre: Eric Adams, New York demokrata párti polgármestere ugyanis még mielőtt bármi történt volna, „csőcseléknek” nevezte a Trump mellett kiálló tüntetőket. „New York City az otthonunk, nem pedig az önök elfuserált haragjának játszótere” – üzente nekik.

Objektum doboz

A szimpátiatüntetés vezérszónoka a republikánusok jobbszárnyának egyik meghatározó tagja, Marjorie Taylor Greene volt. Georgia állam republikánus képviselőjét név szerint is bírálta – tulajdonképpen futóbolondnak állította be – Eric Adams, így a politikus nem mulasztotta el az alkalmat, hogy válaszoljon: „A szádra vetted a nevem, te, aki megengedted, hogy bűnözők lepjék el a városod utcáit, te, aki leküldted ide a csatlósaidat, hogy hangoskodva támadjanak az emberekre?! A demokraták az erőszak pártján állnak”.

Trump felkészült

Donald Trump már a kedd délutáni vádemelés előtt ostorozta az ügyében eljáró kerületi ügyészt és bírót, akiket elfogultnak tart. New York-i jogi szakértők szerint ezek a támadások felvetik annak lehetőségét, hogy a tárgyalást vezető Juan Merchan „szájzárat” – tulajdonképpen a közvélemény teljes kizárását – rendeljen el, ami egy szokatlan, de nem példa nélküli lépés, s megakadályozná, hogy a volt elnök vagy az ügyvédei nyilvánosan beszéljenek az ügyről a bírósági beadványokon és az eljáráson kívül – írja a The Hill. Nem sokkal korábban Donald Trump a közösségi oldalán többek között azt írta: „A radikális baloldali demokraták kriminalizálták az igazságszolgáltatást. Ez nem az, amit Amerika várt!”

A volt elnök ezen kívül egyelőre nem szólalt meg, ügyvédje Joe Tacopina viszont a sajtó elé állt, s rövid tájékoztatást adott, miszerint ügyfele „erős és készen áll”, valamint hogy nem fogja magát bűnösnek vallani az enyhébb vádakban, „még akkor sem, ha ez megoldaná az ügyet”. Szerinte egyébként az eljárás előbb véget ér, minthogy esküdtszék elé kerülne.

Trumpot a Stormy Daniels pornósztárnak fizetett hallgatási pénzzel kapcsolatos vádak miatt állították bíróság elé. Ő az első amerikai elnök, aki ellen büntetőeljárást indítottak.

Az ügyben 2019-ben az ügyészség nem kezdeményezett vádemelést, és tavalyelőtt az Egyesült Államok szövetségi választási bizottsága is elutasította azt. Csak azt követően került rá sor, hogy tavaly hivatalba lépett Alvin Bragg, New York megye demokrata párti kerületi ügyésze, és újabb vizsgálatot folytattak le.
Az ügy hátteréről szóló sajtójelentésekben felhívják a figyelmet arra, hogy az eljáró ügyész választási ígéretei között szerepelt Donald Trump bíróság elé állítása.

A Yahoo News hétfői jelentése szerint összesen 34 bűncselekmény miatt akarják felelősségre vonni a politikust, de ez a szám még nőhet.

Lendületben

A Yahoo News/YouGov közvélemény-kutatása, amelyet közvetlenül Donald Trump múlt heti vádemelésének bejelentése után végeztek, azt mutatja, hogy a volt elnök minden idők legnagyobb előnyét szerezte meg legnagyobb párton belüli riválisával, a floridai kormányzó Ron DeSantisszal szemben.

Februárban még DeSantis vezetett kettőjük közül, mintegy két hete viszont Trump már 8 százalékponttal, 47–39-re előzte. A vádemelés hírére viszont a volt elnök népszerűsége az egekbe szökött: a regisztrált republikánus vagy republikánus érzelmű szavazők körében 57 százalékra ugrott, míg DeSantisé 31-re apadt. Amennyiben több jelölt közül lehetne választani az előválasztáson, Donald Trump akkor is magabiztosan, 52 százalékkal nyerne.

Kapcsolódó írásaink