Külföld

Moszkva barátságtalan társulásnak tekinti az EU-t

Lavrov kifogásolta, hogy a nyugati országok a konstruktív párbeszéd helyett folyamatosan arra törekednek, hogy új módszereket találjanak Oroszország feltartóztatására

Oroszország barátságtalan társulásnak tekinti az Európai Uniót – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Argumenti i Fakti című orosz lapban kedden megjelent interjújában.

Moszkva barátságtalan társulásnak tekinti az EU-t
Lavrov: Moszkva barátságtalan társulásnak tekinti az EU-t
Fotó: AFP/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

„Az EU »elvesztette« Oroszországot. De ezért csak magát okolhatja. Mert éppen az EU tagállamainak és magának az uniónak a vezetői jelentik ki nyíltan, hogy úgymond, stratégiai vereséget kell okozni Oroszországnak” – nyilatkozott az orosz diplomácia vezetője.

„Ezen okok miatt az EU-t barátságtalan társulásnak tekintjük” – tette hozzá.

Lavrov emellett nehezményezte, hogy az európai országok lőszert és fegyvereket, valamint kiképzőket és „zsoldosokat” küldenek Ukrajnába. Mint mondta, Moszkva levonta a megfelelő következtetéseket. Ezért, ha szükséges, keményen, de a nemzeti érdekek és a kölcsönösség elve alapján kíván fellépni. Megjegyezte: ha az unió lemond az oroszellenes kurzusról, akkor Moszkva kész megfontolni a külpolitikai koncepciójával összhangban álló európai javaslatokat.

Kifejezte Oroszország készségét az egyenrangú, az érdekek kölcsönös figyelembevételén alapuló együttműködésre a helyzet egészégesebbé tétele és a nukleáris fenyegetés hosszú távú csökkentése érdekében Európában és az euroatlanti térségben. Ennek feltételeként azt nevezte meg, hogy a Nyugat hagyjon fel agresszív, ellenséges kurzusával.

Kifogásolta, hogy a nyugati országok a konstruktív párbeszéd helyett folyamatosan arra törekednek, hogy új módszereket találjanak Oroszország feltartóztatására. Azt állította egyebek között, hogy az Egyesült Államok igyekszik megtorpedózni a július végére Szentpétervárra tervezett második orosz–afrikai csúcstalálkozót.

Emlékeztetett arra, hogy Oroszország többször tett szerinte konstruktív kezdeményezéseket és pragmatikus, nem átpolitizált javaslatokat az égető nemzetközi problémák megoldására. Ezek közé sorolta Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021 decemberi indítványát, hogy a Nyugat nyújtson jogilag kötelező erejű biztonsági garanciákat Moszkvának.

„Washingtonban és Brüsszelben azonban vagy mellőztek bennünket, vagy negatívan reagáltak. Ez vezetett el végül a jelenlegi ukrajnai válsághoz” – fogalmazott a miniszter.

A Kína által előterjesztett béketervvel kapcsolatban azt mondta, hogy annak fő pontjai összhangban állnak Oroszország megközelítésével, és üdvözölte Peking készségét arra, hogy konstruktív szerepet játsszon a konfliktus politikai és diplomáciai rendezésében, különösen ami az egyenlő és oszthatatlan biztonság garantálásának szükségességét illeti Európa és az egész világ valamennyi országa számára – mutatott rá a miniszter.

„A békefolyamatot eddig Kijev és nyugati gyámjai akadályozták, akik mindent megtesznek a harci cselekmények elhúzása érdekében” – hangoztatta.

Felhívta a figyelmet, hogy Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök egyetértett a szoros külpolitikai koordináció folytatásának fontosságában. Mint mondta, a két ország stratégiai együttműködése nem irányul más országok ellen, és hozzájárul az egész nemzetközi rendszer kiegyensúlyozott fejlődéséhez.

Lavrov mind az előző, mind a jelenlegi kínai külügyminisztert jó barátjának és harcostársának nevezte. Kitért arra is az interjúban, hogy az orosz–kínai kereskedelemben az elszámolás több mint felerészben nemzeti fizetőeszközökben történik.

Kapcsolódó írásaink