Külföld

Súlyos problémákkal küzd a német hadsereg

A hírügynökség szerint a fegyver- és lőszerraktárak mellett a ruházati és alkatrészraktárak is szinte üresen állnak

Súlyos gondokra világított rá egy nemrég kiadott hivatalos vizsgálati jelentés.

Súlyos problémákkal küzd a német hadsereg
A csaknem egy éve bejelentett, a hadseregnek szánt százmilliárdos különalapból máig még egyetlen cent sem jutott el a katonákhoz
Fotó: ANP MAG/ANP via AFP/Freek van den Bergh

Boris Pistorius német védelmi miniszter nem számít arra, hogy a Bundeswehr, vagyis a német védelmi erő felszerelési hiányosságai hamarosan megszűnnek. Sőt, a szociáldemokrata tárcavezető egy német újságnak úgy fogalmazott:

„Mindannyian tudjuk, hogy a meglévő hiányosságokat 2030-ig nem lehet teljesen megszüntetni. Ezért prioritásokat kell felállítanunk.”

Az egyik ilyen prioritás szerinte a NATO keleti szárnyának védelme. Ehhez azonban olyan képességekre van szükség, amelyeket hadianyaggal, felszereléssel és személyzettel kell ellátni. Németország nehéz helyzetbe hozta magát azzal, hogy tetemes mennyiségű fegyvert, felszerelést és lőszert adott Ukrajnának az Oroszország elleni háborúhoz, a lőszer-és fegyverraktárak szinte teljesen kiürültek. A védelmi miniszter ezért azt sürgeti, hogy a kormány gyorsítsa fel a tárgyalásokat a hadiipar résztvevőivel – számolt be a V4NA.

Kiderült azonban, hogy nem csupán azzal van a gond, hogy nincsenek fegyverek és lőszerek. Nemrég jelent meg a német hadsereg fegyveres erőkért felelős parlamenti biztosának éves jelentése a Bundeswehr aktuális állapotáról, a dokumentumban pedig siralmasabbnál siralmasabb tényekre világított rá Eva Högl – írják.

A csaknem egy éve bejelentett, a hadseregnek szánt százmilliárdos különalapból máig még egyetlen cent sem jutott el a katonákhoz – annak ellenére, hogy Olaf Scholz kancellár közel egy éve tartotta meg azt a beszédét, amely akkor úgy tűnt, hogy óriási fordulópont lesz a hadsereg számára.

A hírügynökség szerint a fegyver- és lőszerraktárak mellett a ruházati és alkatrészraktárak is szinte üresen állnak.

Csak a lőszerkészletek feltöltésére és a lőszerraktárak kiépítésére több tízmilliárd euróra lenne szükség – derül ki a dokumentumból, amely rávilágít arra is, hogy ezt nem tudja fedezni a százmilliárdos különalap, nincs ugyanis erre a célra elkülönítve forrás. Így tehát ezt a normál költségvetésből kellene kigazdálkodni.

A laktanyák szörnyű állapota mellett az is probléma, hogy korszerűtlen az infrastruktúra.

Ha a mostani ütemet tartanák, a Bundeswehr jelenlegi infrastruktúrája csak fél évszázad múlva lenne teljesen korszerűsítve. Mindenekelőtt azonban a közbeszerzési eljárások reformját kell teljes gőzzel felgyorsítani – derül ki a szociáldemokrata Högl jelentéséből.

A krónikus létszámhiány mellett probléma a női munkaerő hiánya is. Azonban az a tény sem teszi vonzóvá a szakmát számukra, hogy a csapatokon belül elkövetett szexuális támadások száma 2022-ben ismét megnőtt.

„Ha már olyan magától értetődő dolgok hiányoznak, mint a nők számára kialakított mosdók és zuhanyzók, valamint a szükséges személyzeti felszerelések, akkor máris felmerül a megbecsülés kérdése” – jegyzi meg a védelmi biztos.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink