Külföld

Mobiltiltással küzdenek az iskolai erőszak ellen

Egyenruhába kell bújniuk a gyerekeknek

Szerbiában egyre népszerűbb a diákok „mobiltalanítása”. Most Kragujevacon vezettek be afféle intézkedést.

Mobiltiltással küzdenek az iskolai erőszak ellen
Még a legbutább telefon sem maradhat! (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH archív / Németh András Péter

Egyre gyakrabban érkeznek hírek arról, hogy déli szomszédunknál a diákoknak - és olykor a pedagógusoknak is - az órák kezdete, vagy rosszabb esetben az intézménybe való belépéskor le kell adniuk a mobiltelefonjukat. Mint a Vajdaság Ma cikkéből kiderül, a Dragiša Mihailović Általános Iskola volt az első Kragujevacon, amely bevezette ezt az intézkedést.

A hír kapcsán az igazgatója, Dalibor Tvrdišić arról beszélt, a mobiltelefon-használat tilalma a digitális erőszak megelőzésének az egyik formája. Így szigorúan tilos fényképezni és videót készíteni, a csevegés és SMS-ezés pedig csak az órák közötti szünetben engedélyezett.

Elmondása szerint az egyik tanteremben kihelyeztek egy zsebekkel ellátott vásznat, a tanulók pedig ezekbe helyezik készülékeiket. Ha az oktatáshoz szükség van valamilyen telefonos alkalmazásra, abban az esetben a tanáré a döntés, és az óra meghatározott részében használhatják a mobilokat emelte ki Tvrdišić. Hozzátette, a korlátozás a pedagógusokra is vonatkozik, de mindenki másra is, aki belép az iskolába, így a szülőkre is.

A Kragujevac melletti Čumić faluban lévő Prota Stevan Popović Általános Iskolában több évtized után ismét „divatba jöttek” az iskolai egyenruhák. Ezek viselését a diákparlament kezdeményezésére vezették be, amit a pedagógusok és a szülői tanács is támogatott, közölte a Kragujevaci Rádió és Televízió.